PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2022 21:45:00

Eurovolby od šestnácti? Sem s tím!

Eurovolby od šestnácti? Sem s tím!

Komentář na facebookovém profilu k plánované reformě volebního zákona Evropské unie

 Věci, které se teď řeší na úrovni EU se týkají hlavně mladých - jak si poradíme s klimatickou změnou, jak bude vypadat sociální pojištění, co uděláme s cenami energií. Právě na mladé nejvíc dopadnou případné (ne)přijaté změny, a tak do toho mají co mluvit. Pochopili to třeba v Německu nebo Belgii, kde budou v příštích evropských volbách volit i šestnáctiletí a sedmnáctiletí a uvědomuje si to i sám Europarlament, který chce reformovat svůj volební systém a snížení minimálního věku na 16 let do změn patří taky.

Za Piráty jsme rozhodně pro. Možnost volit od šestnácti je krok správným směrem, protože řada věcí, které Europarlament řeší, se mladých nejen týká, ale taky je sami řeší. Myslet si, že se třeba o klimatickou změnu začínají zajímat až když můžou volit je iluze.

Doufám, že se podobné změny dočkáme v rámci Eurovoleb co nejdřív i u nás. Mladí musí mít možnost rozhodovat o své vlastní budoucnosti!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama