PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2016 9:40:00

Jsme strana inovativních lidí. Našimi zbraněmi nesmí být populismusani demagogie

Jsme strana inovativních lidí. Našimi zbraněmi nesmí být populismusani demagogie

Kandidátská řeč do volby na předsedu Pirátů na Celostátní fóru 2016 Olomouc (2. dubna):

Ahoj Pirátky a Piráti, přátelé, hosté, zástupci médií

předstupuju dnes, a není to poprvé v historii, před nevyšší orgán Pirátů – Celostátní fórum, abych Vás požádal o podporu ve volbě do funkce předsedy Pirátské strany pro následující a z hlediska našeho vývoje klíčové období.

Chtěl bych poděkovat všem za hlasy v nominaci do tohoto klání nejen za sebe, ale i za ostatní Piráty, kteří budou po volbě kompletního předsednictva následující dva roky, pokud členská základna nerozhodne v průběhu výkonu jejich mandátů jinak, tvořit tým, který povede stranu skrze dvoje volby a bude všemožně opečovávat naši, nyní již zánovní, šalupu.

I když jsou volby v životním cyklu politické strany vždy markantním předělem, nevidím, a to ani historicky, že by Piráti aktivizovali právě a jen v momentě jejich konání, a to je myslím to nejdůležitější. Naši zastupitelé mají dost práce s praktickou politikou, ale naše členská základna je angažovaná. Vím z vlastní zkušenosti, že Piráti i naši příznivci v rámci svých možností a často i navzdory různým překážkám aktivní jsou. Předsednictvo a předseda pak musí tuto aktivitu umět raději stimulovat než usměrňovat.

Jsme strana inovativních lidí. To bychom si měli uvědomit a tímto směrem se na základě pirátských ideálů rozvíjet. Kvantita není kvalita a nakoupenému aparátu, bohužel často jen mediálnímu, jiných politických stran na jejich hřišti budeme těžko konkurovat. Našimi zbraněmi tak nikdy nesmí být populismus, demagogie ani účelovost. Toho vidíme v české politice posledních dekád přespříliš.

I po sedmi letech stále budujeme a učíme se, i když naše zkušenosti a výsledky postupně zúročujeme a věřím, že to občané vidí a v našem usídlí nás budou podporovat. Mým cílem je, aby se v následujícím období toto stalo efektivnější a pro nás i naše podporovatele zábavnější a atraktivní.

I vážné věci se dají řešit s nadhledem.

Čeho bychom se měli vyvarovat? Točit se dokola a dělat ty samé chyby. Když něco nefunguje je třeba to opravit. Když to nejde opravit, nebo je úsilí k tomu vynaložené neodpovídající výsledku, je třeba ze zamyslet, hledat nové cesty a zkusit to jinak. To platí nejen v aplikaci naší politiky v zastupitelstvech a v kontextu námi propagované politiky jako celku, ale i uvnitř Pirátské strany.

Lidi, kteří řeší nedostatky peskováním jiných a nikoliv pomocí, bych chtěl tímto požádat o změnu přístupu. Není-li to v jejich silách, chtěl bych, a zde se odkážu na zajímavou, i když nikoliv všeobjímající knihu Ricka Falkvinge „Hejno“, aby se toto hejno dokázalo podobnému chování bránit. „Každý má svaté právo chovat se někdy jako blbec a ani já nejsem výjimka. Je-li to však závažné, dlouhodobé a bez výhledu na změnu, je na nás, zda je pro Piráty přínosné, aby přitom mávali nad hlavou pirátskou vlajkou.

Chlubíme se, že aplikujeme všechny naše požadavky na sobě. Jsme tedy vlastně testery Pirátské demokracie 2.0. A co má být výsledkem testů, pokud zjistíme, že navržený prototyp má své mouchy? Analýza příčin a oprava tohoto prototypu. Pak teprve můžeme tento náš prototyp šířit a sdílet dál a nabízet ho lidem jako otevřená a snadno použitelná řešení jejich životních situací a celospolečenských potřeb. Obracejme se tedy na veřejnost i ostatní politické strany s výzvou na aplikaci našeho plánu, ale i obracejme se dovnitř. Nejsme dogmatici a nejsme dokonalí. Uznáním svých chyb a omylů a zároveň snahy o to být lepšími teď, garantujeme náš přístup i v budoucnu nejen pro období voleb.

My skutečně máme plán-program, který dokáže společnosti v řadě otázek pomoci a je jen na nás, jak tento plán dokážeme lidem sdělit tak, aby ho v pábitelském balastu nejen uslyšeli, ale hlavně pochopili a vzali za svůj.

Zde vidím v případě svého úspěchu svou důležitou, nikoliv však jedinou roli. V praxi jsem v minulém roce slyšel jednu velikou pravdu: „Nejlepší marketing je samotný produkt.“ A Pirátská strana je kvalitní dílo nás všech, které díky naší otevřenosti, může sice někoho svými postuláty děsit, rozhodně to však není žádný mediálně vyvoněný zajíc v pytli.

Na závěr bych Vám všem chtěl poděkovat celému dosavadnímu republikovému předsednictvu za dlouhé období jejich práce a popřát jim úspěchy v dalších pirátských i soukromých aktivitách.

Vám spolustraníkům bych chtěl poděkovat za případné projevení důvěry a Váš hlas v nadcházející volbě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama