PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2021 13:57:00

Miliony lidí trpí současnou agónií a je třeba najít cestu ven

Miliony lidí trpí současnou agónií a je třeba najít cestu ven

Komentář na facebookovém profilu k nedělní schůzce s premiérem Andrejem Babišem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem


Sešlo se docela dost dotazů k nedělní schůzce s premiérem. Ta měla jediný smysl: udělat vše pro to, aby naše země nalezla cestu z covidové krize a aby nemusel trvat nouzový stav, který příliš zasahuje lidem do jejich práv a svobod. Jde nám o schválení pandemického zákona, který bude šetrnější ke svobodě lidí. Předjednali jsme vysokou nemocenskou či příplatek pro pacienty s Covidem. Navrhujeme i kompenzace pro podnikatele.

Nejčastěji se nicméně ptáte na postupné otevírání škol.

Požádali jsme vládu o představení plánu k postupnému návratu dětí do škol. Distanční výuka se sice od jara výrazně posunula, ale není z dlouhodobého hlediska udržitelná. A to především s ohledem na individuální vzdělávací potřeby dětí, ekonomickou situaci rodin nebo rozdílné zkušenosti a technologické zázemí škol.

Vzdělávání dětí v době pandemie COVID-19 by mělo být jednou z našich priorit. Rozhodně nám nejde o okamžitý návrat všech dětí do tříd za každou cenu. K jejich návratu by mělo dojít postupně, ve vazbě na vývoj epidemiologické situace. A to za zpřísněných podmínek, aby bylo minimalizováno riziko přenosu Covid-19. Umožněn by měl být návrat především žáků prvního stupně základních škol a závěrečných ročníků základních a středních škol s využitím rotační výuky a studijních skupin o nižším počtu žáků a také realizace praktické výuky na školách v omezeném režimu (opět s omezením počtu žáků), kterou nelze nahradit distančně.

Také chceme využít kluby či knihovny s připojením k internetu pro žáky, kteří doma nemají potřebné technické zázemí a zajistit jejich podporu při přípravě na výuku například s využitím studentů pedagogických fakult (mohou být odměňování na základě krátkodobých smluv nebo stipendií) a jiných dobrovolníků.

Školní docházka by neměla být povinná zejména v případě, kdy dítě nebo člen domácnosti spadají do rizikové skupiny. V takové situaci by mělo být dětem umožněno vzdělávat se alternativním způsobem (včetně jejich zapojení do distanční výuky, pokud na to školy budou mít dostatečné kapacity). Jde nám o odlehčení rodinám i učitelům a o právo volby za dodržení vysokých protiepidemických standardů. Nechceme vypnutý systém jen tak zpátky nahodit jako by se nic nestalo.

S otevřením škol bude nezbytné zajistit distribuci dalších ochranných prostředků do škol a dostupného a plně hrazeného neinvazivního (!) testování. Žádali jsme vládu, aby tato opatření za předpokladu částečného otevření škol zajistila a zveřejnila v plánu.

A proč jsme se scházeli s premiérem zrovna v neděli večer? Protože vláda v pondělí zasedala a dnes probíhá jednání sněmovny, kde mohou poslanci výsledky z vlády hned probrat. Čas lidí je příliš drahý na to, abychom si mohli dovolit s ním plýtvat. Miliony lidí trpí současnou agónií a je třeba najít cestu ven.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama