PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2021 13:21:00

Únos Prataseviče představuje skandální narušení integrity Evropské unie

Únos Prataseviče představuje skandální narušení integrity Evropské unie

Piráti vyzvali běloruské úřady k okamžitému propuštění běloruského novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyně Sofie Sapegové. Žádají i sankce vůči Bělorusku na úrovni EU.

 „Únos Prataseviče z letu mezi Aténami a Vilniusem, dvěma hlavními městy Evropské unie v Schengenském prostoru, představuje skandální narušení integrity Evropské unie,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš v reakci na nedělní událost.

„Vítám předvolání běloruského velvyslance českým ministrem zahraničí, jsou však potřeba i další kroky. V těchto dnech se sejdou evropští lídři na summitu v Bruselu. Vyzývám je k tomu, aby vyslali jasný signál, že toto chování se nesmí opakovat. Odpovědí mají být sankce, mohlo by dojít například k zákazu běloruské letecké společnosti Belavia v prostoru EU, nebo zakázat přelety nad běloruským územím. Mělo by také být spuštěno mezinárodní vyšetřování celé události. Evropa musí umět ochránit své občany a své hosty,“ řekl Bartoš, který se dnes ráno ohledně incidentu spojil telefonicky i s litevským velvyslancem v Praze, Laimonasem Talat-Kelpšou.

„Panu velvyslanci jsem sdělil naši podporu. Litva je pro mnohé běloruské občany bojující s diktaturou bezpečným přístavem a my nesmíme dopustit, aby se na tom něco změnilo. Vývoj v Bělorusku dlouhodobě sleduji s velkým znepokojením. Lukašenkův režim od loňského srpna zatkl už 30 tisíc lidí, a pro některé to byl rozsudek smrti. Jen před dvěma dny ve vězení zemřel Vitoľd Ašurak. Ve vězení dodnes sedí i několik novinářů, nebo Maryja Kalesnikavová, jejímž zločinem bylo účastnit se voleb. Teď se k zatčeným přidal ještě zakladatel telegramového kanálu Nexta, který byl naprosto zásadní pro koordinaci protestů proti zfalšovaným volbám. Hrozí mu až 15 let za mřížemi,“ doplnil předseda Pirátů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama