PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2018 5:40:00

Zbavení se telefonů Huawei problém neřeší

Zbavení se telefonů Huawei problém neřeší

Komentář na facebookovém profilu k varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost před výrobky čínských firem Huawei a ZTE

Nejde jen o Huawei. Bylo by krásné, kdyby politici, včetně pana prezidenta a pana premiéra, brali vážně kybernetickou bezpečnost obecně. Pokud je české úřady jako je NÚKIB nebo služby typu BIS na něco upozorňují, měli by se těmi informacemi pracovat a ne na naše vlastní úřady obratem útočit, či uklidňovat své přátelé z cizích velmocí potažmo korporátních gigantů.

Je to kapku schizofrenní. Bezpečnostní hrozby v síti, nikoliv pouze páteřní, jsou zcela reálným rizikem a zbavit se telefonů Huawei problém skutečně neřeší. Problém řeší investice do funkčních zabezpečení ministerstev a státní správy. Audity NÚKIB dlouhodobě poukazují na informační děravost ministerstev, aniž by to vláda řešila. Kauzy typu kompromitace emailů čelních představitelů země bohužel jen potvrzují, že jsou bezpečnostní opatření flagrantně ignorovány na místech nejvyšších. Tento problém musí vláda řešit, pokud nechceme časem čelit vážným následkům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama