PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2022 6:34:00

Ženy patří do IT nejen u nás, ale i v celé Evropě

Ženy patří do IT nejen u nás, ale i v celé Evropě

Komentář na facebookovém profilu k zastoupení žen v IT oborech.

Situace v IT není nic moc - dlouhodobě tu panuje nedostatek špičkových odborníků a odbornic, kteří jsou ale víc než potřeba. Moderní technologie totiž nejen zlepšují život běžným lidem, ale taky posilují naší konkurenceschopnost nebo přináší lepší mzdy. A to v současné době rozhodně chceme. Navíc se ukazuje, že pestřejší složení týmů a zapojení lidí s různými životními i odbornými zkušenostmi zlepšuje celkové výsledky projektů a pomáhá v inovacích i kreativitě.

Samé výhody? Jasně! Jenže u nás je v IT necelých 10 % žen a jen 2 % zakládají vlastní podnikání. To rozhodně není hodně - jsme v tomto nejhorší v EU. Proto jsem už v březnu podepsal na podnět francouzského předsednictví prohlášení z Nevers, které se zavazuje k otevření sektoru IT, technologií a inovací ženám a přináší návod, jak toho dosáhnout. O konkrétní realizaci a spolupráci jsem se pak bavil z Czechitas, které v IT vzdělávají ženy, děti i širokou veřejnost.

Tenhle problém jsem připomněl i včera v rámci bruselské diskuse ministrů k digitálnímu vzdělávání pro digitální dekádu. V Evropě je totiž zaměstnána v IT pouze pětina žen a my cílíme na víc. Plánujeme masivní investice v řádu miliard korun do digitálního vzdělávání a lidského kapitálu, který v Česku máme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama