ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2014 18:51:17

Volit ze zahraničí budeme poštou nebo přes internet

Volit ze zahraničí budeme poštou nebo přes internet

Umožní to zákon o distanční volbě.

Poslance, europoslance a prezidenta půjde ze zahraničí volit poštou nebo přes internet. Umožní to zákon o distanční volbě, který připravil poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal. Zákon počítá se dvěma způsoby distanční volby - elektronickým  a korespondenčním. Oba povedou ke zvýšení volební účasti a demokratičnosti voleb, protože umožní volit těm, kteří by se z nejrůznějších důvodů k volebním urnám dostavit nemohli. Distanční volba dnes již funguje v sousedních zemích, jako je Rakousko, Německo či Slovensko. V Čechách by měla fungovat již v parlamentních volbách v roce 2017.

„Zákon o distanční volbě jsem slíbil před volbami. Pomůže všem, kteří pracují nebo studují v zahraničí. Svobodná možnost cestovat, studovat nebo žít v zahraničí by nás neměla omezovat v občanském právu volit. Obzvláště, když máme technologické předpoklady i gramotnost nové možnosti elektronické volby zvládnout a postupně zvyšovat podíl těch, kdo nové možnosti využijí. Nebude to hned, ale bez otevření možnosti to nejde. Tím spíše, že ČR v tomto ohledu svým občanům žijícím v zahraničí dost dluží,” říká autor zákona a poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal.

Papírové, tedy korespondenční hlasování využívá tzv. hlasovací sadu. V té voliči najdou hlasovací lístky, volební obálku, formulář pro ověření totožnosti a nadepsanou obálku, ve které vyplněné dokumenty pošlou v dané lhůtě na patřičný úřad. Hlasovací sadu volič obdrží poté, co o ni osobně či listinnou nebo elektronickou formou požádá na příslušném úřadě v předepsané lhůtě před konáním voleb.

Pro elektronické hlasování návrh předpokládá využití systému datových schránek. Elektronicky by tak mohli hlasovat pouze vlastníci datové schránky a zároveň elektronického voličského průkazu. Systém neumožní volit více způsoby, elektronické voliče automaticky vyřadí ze seznamu pro osobní či korespondenční volbu. Výhodou elektronické volby je rychlé a přesné zpracování dat. Odevzdání hlasu nebude těžší než odeslání běžného mailu. Výzvou budou opatření proti nabourání či úniku dat. Oba způsoby, korespondenční i elektronický, budou zavedeny zároveň. Distanční volba tak bude umožněna i voličům bez přístupu k počítači.      

Diskuse o distanční volbě se v ČR vedou od roku 2005, kdy Senát navrhoval zavedení korespondenční volby ze zahraničí ve volbách do Poslanecké sněmovny. Korespondenční i elektronické hlasování předpokládal také věcný záměr volebního zákoníku ministerstva vnitra z roku 2010. Studii proveditelnosti elektronického hlasování předložilo ministerstvo vnitra vládě v roce 2012. Na výsledky dosavadní práce navázal Gabalův tým při přípravě návrhu zákona. Ten počítá například s využitím systému datových schránek, se kterým pracovalo ministerstvo vnitra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama