PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2019 21:47:00

Bezpečnost škol, kulturních a sportovních akcí zvýšíme díky dotaci

Bezpečnost škol, kulturních a sportovních akcí zvýšíme díky dotaci

Královéhradecký kraj obdržel dotaci od ministerstva vnitra v celkové výši 1,8 milionu korun na zvýšení ochrany takzvaných měkkých cílů.

 Finanční prostředky využije pět měst v kraji a pět škol zřizovaných krajem, aby účelně zabezpečily budovy škol a veřejná prostranství, která jsou vzhledem k vysoké koncentraci lidí považována za vhodný cíl útočníků. Projekty jsou plně financovány z prostředků Ministerstva vnitra České republiky.

„Královéhradecký kraj se naštěstí nesetkal se situací, která by mohla být zařazena do kategorie násilných a teroristických útoků. Jsme si však vědomi, že se podobné incidenty už staly v jiných krajích. Proto jsme ministerstvo požádali o dotaci, díky které v našem kraji zajistíme větší zabezpečení školních budov a míst, kam mají návštěvníci kulturních nebo sportovních akcí volný přístup," říká hejtman Jiří Štěpán.

První projekt s názvem Vyhodnocení ohroženosti měkkých cílů je základním krokem pro zvýšení bezpečnosti na školách. Kraj na něho získal dotaci ve výši 1,3 milionu korun, kterou využije pět krajských škol pro 26 školských objektů a dotkne se zhruba 3,5 tisíce osob. Mezi školami, které si dotaci rozdělí, jsou VOŠ SPŠ Rychnov nad Kněžnou, SPŠ, OŠ a ZŠ Nové Město nad Metují, Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická Hronov, Střední škola služeb a gastronomie Hradec, Speciální školy Hradec Králové.

„Projekt pomůže k lepšímu zabezpečení škol, může upozornit na změny, které je potřeba udělat například v chodu škol i technického zabezpečení. Školy a školská zařízení zřizovaná Královéhradeckým krajem dříve tuto problematiku řešily zejména školením zaměstnanců, ale bez jakéhokoliv vyhodnocení možného ohrožení nebo útoku. Pro školy, kde je toto vyhodnocení plánováno, připravíme „Bezpečnostní plán“ a různé vzdělávací či výcvikové akce,“ hodnotí Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Druhý projekt s názvem Vytvoření bezpečnostních plánů a bezpečnostních procedur má za úkol zvýšení ochrany veřejných prostranství a hlavně zajištění větší bezpečnosti návštěvníků různých kulturních a sportovních akcí v pěti vytipovaných městech Královéhradeckého kraje.

„V Hradci Králové jde o prostory u Kongresového centra Aldis, parku Šimkovy sady a okolí Velkého náměstí. Toto jsou místa, kde se odehrává většina akcí s velkým počtem návštěvníků. Z dalších měst je to Valdštejnovo náměstí v Jičíně, Masarykovo náměstí a okolí stadionu v Novém Bydžově. V Novém Městě nad Metují jde o prostor Husova náměstí a okolí Kina 70. V Rychnově nad Kněžnou o plochu Starého náměstí,“ jmenuje vytipovaná města regionu kraje radní Pavel Hečko.

Hlavním úkolem je vytvoření bezpečnostních plánů, které se stanou součástí provázaného systému k řešení ochrany měkkých cílů. Jednou z priorit je tedy spolupráce s Policií ČR a s dalšími složkami IZS. Výše dotace na vytvoření bezpečnostních plánů a bezpečnostních procedur je 500 tisíc korun.

Projekty jsou plně financovány z prostředků Ministerstva vnitra České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama