PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2019 6:32:00

Rozvoj průmyslové zóny není jen o výrobě aut

Rozvoj průmyslové zóny není jen o výrobě aut

Vicepremiér vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček navštívil závod Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku.

 Během návštěvy automobilky se setkal s hejtmanem Jiřím Štěpánem, radním Václavem Řehořem a starosty přilehlých obcí, kterých se rozvíjející průmyslová zóna Solnice-Kvasiny dotýká.

„Panu ministrovi jsme společně se zástupci krajského Centra investic, rozvoje a inovací představili projekty v rámci rozvoje průmyslové zóny a přilehlého okolí, na kterých se finančně podílí také stát. Rozvoj průmyslové zóny není jen o výrobě aut, ale i o investicích do celého regionu Rychnovska, do kterého by v horizontu několika let mělo postupně přijít celkem 6 miliard korun. Nejvíce prostředků směřuje do dopravních projektů, jejichž náklady se šplhají k 3,5 miliardy korun,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Původní usnesení z roku 2015, které počítalo s 3 miliardami korun do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, vláda aktualizovala v roce 2017 a přislíbila navýšení o další 3 miliardy korun.

„V současné době jsou dokončené, nebo se již realizují projekty za zhruba jednu miliardu korun. Dokončená je například modernizace dvou školních areálů průmyslovky v Rychnově nad Kněžnou za 175 milionů korun, technická vybavení hasičů, kulturní dům v Solnici a sportoviště v Rychnově. Připravují se ale i dopravní projekty. V dubnu začala první etapa výstavby obchvatu Opočna a v nejbližších dnech se zahájí stavební práce na obchvatu Domašína. V plánu je ještě stavba obchvatů Solnice a Častolovic,“ uvedl radní pro investice Václav Řehoř.

Plynulejší dopravu už teď pociťují řidiči ve směru na Náchod díky opravené silnici III/30821 mezi Spy a Novým Městem nad Metují a také díky rozšířenému podjezdu pod železniční tratí v Krčíně na stejné trase.

Jednou z dosud nevyřešených otázek je financování modernizace rychnovské nemocnice. Na celý projekt by měl dle vládního usnesení 300 miliony korun přispět stát. Ten ale dosud finance neposkytl.

„Financování modernizace rychnovské nemocnice bylo jedním z klíčových témat jednání s vicepremiérem vlády ČR. Bylo patrné, že všichni zúčastnění chápou důležitost této investice,“ informoval hejtman Štěpán. Královéhradecký kraj nedávno zadal zhotovení projektové dokumentace, která je nezbytným krokem k zahájení stavby. „O dalších krocích budeme s vládou dále jednat,“ doplnil hejtman.

V rámci jednání došlo také na otázku navýšení dotačních prostředků na kamerové systémy a veřejné osvětlení, po kterém starostové na Rychnovsku volají. „Celou věc jsem již dříve projednával s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a v příštím týdnu se k tomuto tématu vrátíme na strategické komisi ministerstva průmyslu a obchodu pro průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny,“ uzavřel hejtman Štěpán.

Do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny dojíždí za prací přes 12 tisíc lidí. Z toho téměř 9 tisíc zaměstnává automobilka Škoda Auto, a. s. Ta zde ročně vyrobí více jak 300 tisíc automobilů, což je třetina celkové produkce celé společnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama