PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2011 17:06:06

„Rybu domácí“ Gandaloviče na postu velvyslance v USA nechceme

„Rybu domácí“ Gandaloviče na postu velvyslance v USA nechceme

Sociální demokracie je velmi znepokojena tím, že novým českým velvyslancem ve Spojených státech by se měl stát bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Chápeme sice, že je potřeba po nedávném jmenování amerického velvyslance v ČR vyřešit i otázku našeho zastoupení v USA, ale pan Gandalovič je pro takový úkol zcela nevhodnou osobou.

Mimo jiné z důvodů, za které jsme jej kritizovali v minulosti, totiž, že za dobu jeho působení v rezortu zemědělství informovala rok co rok Bezpečnostní informační služba (BIS) o podivných mafiánských vazbách na toto ministerstvo, popřípadě na státní podnik Lesy ČR. Ve výroční zprávě BIS z roku 2008 například stojí: „Nejvýraznějšími příklady tlaku podnikatelského prostředí na státní správu byl zájem lobbistických skupin o obchodní činnost Správy státních hmotných rezerv (SSHR), o resort ministerstva zemědělství (MZe) a o státní podnik Lesy České republiky (LČR). Zatímco v případě MZe šlo zejména o snahy ovlivnit rozhodování ministerstva a jemu podřízených organizací, u SSHR se protichůdné zájmy jednotlivých skupin střetly v otázkách způsobu prodeje zásob SSHR, zprostředkování obchodů SSHR a nákupu ropy. U LČR vlivové skupiny ovlivňovaly zejména personální a obchodní záležitosti podniku.“

Je mi proto také velkou záhadou, jak mohl při těchto závažných skutečnostech a své nezpochybnitelné vazbě na kmotry ODS Patrika Oulického a Alexandra Nováka, kdy jeden si postavil dům v chráněné oblasti a druhý byl nepravomocně odsouzen za vzetí čtyřicetimilionového úplatku, obdržet Petr Gandalovič prověrku na stupeň tajné. Připomínám, že v jeho případě navíc Národní bezpečnostní úřad pracoval nestandardně rychle, když Petru Gandalovičovi dal prověrku za pouhé čtyři měsíce, přičemž na kontrolu má úřad lhůtu devíti měsíců.

Je smutné, že tento lukrativní post dostane člověk, který se do vedení ODS svého času dostal pomocí tzv. velrybářských praktik. Je rovněž všeobecně známo, že post velvyslance v USA je pouhou bolístkou za fakt, že ODS přenechala resort zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi. Pevně doufám, že americká strana o Petra „rybu domácí“ Gandaloviče zájem mít nebude.

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama