PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2011 14:51:53

ČSSD považuje situaci v Sýrii za závažnou, zasáhnout by měla OSN

ČSSD považuje situaci v Sýrii za závažnou, zasáhnout by měla OSN

ČSSD je silně znepokojena vnitropolitickou situací v Sýrii, která se den ode dne přiostřuje a eskaluje zejména násilí na civilním obyvatelstvu ze strany vládnoucího režimu prezidenta Asada.

Zrušení výjimečného stavu v Sýrii, trvajícího několik desítek let, jsme spojovali s nadějí na postupné politické uvolnění a demokratizaci země. Avšak opak je skutečností, počet obětí se neustále zvyšuje, podle údajů organizace pro lidská práva Human Rights Watch již dosáhl  zhruba 270, podle jiných údajů až 400.  

ČSSD je přesvědčena, že tato situace již přesáhla rozměr násilí na civilním obyvatelstvu v jiných arabských zemích, kde probíhají občanské nepokoje namířené proti místním autoritativním režimům. Tam, kde mezinárodní společenství včetně EU považovalo tento stav za neúnosný,  konkrétně v Libyi, přijalo prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN opatření k ochraně civilního obyvatelstva, včetně vojenských řešení.

ČSSD má za to, že nynější politická a bezpečnostní situace v Sýrii si vyžaduje ze strany OSN  analogický postup jako v případě Libye, tedy přijetí opatření na ochranu civilního obyvatelstva před násilím ze strany vlastní vlády. Pokud by pokračovala nečinnost OSN ohledně nynější situace v Sýrii, pak bude mezinárodní společenství oprávněně kritizováno pro politiku „dvojích standardů“ při naplňování demokracie a  lidských práv ve světě.

ČSSD jako nejsilnější opoziční strana proto vyzývá Vládu ČR, aby v tomto duchu přednesla návrhy k řešení situace v Sýrii na příslušných mezinárodních fórech (EU,OSN).

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama