PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2010 15:14:00

Je normální zadlužit se?

Je normální zadlužit se?

Nová vládní koalice proti zadlužení se shodla: zadlužíme celou mladou generaci.

Naše nová vládní koalice proti zadlužení se shodla na první zásadní věci svého programu: zadlužíme celou mladou generaci.  

Až dosud jsem si myslel, že normální v životě je nežít na dluh, že lidé by se neměli zadlužovat snad s jedinou výjimkou půjček na bydlení. Nová vládní koalice přichází s novým pohledem na svět. Mladý člověk zítra půjde na školu, po 4-5 letech z ní vyjde a bude mít dáreček ke startu do života v podobě dluhu 100 000,- Kč (tj. 10 000,- Kč školné za semestr, 20 000,- Kč za rok.)

Jen si to představte, tisíce mladých dlužníků, kteří ještě dříve, než seženou práci, budou zadluženi. Tisíce mladých, kteří se rozhodnou jít studovat, tak učiní, aniž by dokázali odhadnout, jaké budou po škole jejich možnosti tento dluh splácet.

Připomínám, že světová hospodářská krize začala nezodpovědným půjčováním peněz lidem, kteří neměli na splácení. Tady někdo chce z mladých lidí vytvářet dlužníky ještě dříve, než vstoupí do života. Jak se může zadlužovat někdo, kdo nevydělává? Komu prospěje, že v této zemi bude armáda mladých dlužníků? Jde se vstříc zájmům bankovního sektoru? Líbí se mi, když vidím, novou poslankyni za Věci veřejné paní Kočí, která snad právě ještě zdarma dostudovává, jak pléduje za zavedení školného.

Nová vláda by neměla činit kroky, kterými se chystá zadlužovat budoucí generace. Neměla by posilovat konformitu mladých tím, že jejich život bude už při startu usměrňován splátkovými kalendáři bank.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama