PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2010 15:41:00

Karel Schwarzenberg v případě rušení ambasád obelhal veřejnost i prezidenta

Karel Schwarzenberg v případě rušení ambasád obelhal veřejnost i prezidenta

Dnešní informace ohledně plánovaných oprav ambasád v roce 2011 ze strany ministerstva zahraničí považuji za naprosto skandální.

V době, kdy celá země šetří, ministerstvo do svého návrhu státního rozpočtu pro příští rok propašuje několik čísel, která však budou znamenat útratu stovek milionů korun. Jsem přesvědčen, že vláda Petra Nečase a ministerstvo Karla Schwarzenberga přicházení s novým způsobem tzv. „porcování medvěda“. Vláda, která se prezentuje jako rozpočtově odpovědná, se opět stává méně důvěryhodná.

Vládní rozhodnutí o rušení celé řady ambasád v rozvojových oblastech, kde má Česká republika zajímavou možnost proniknout na tamní trh (například Keňa, Venezuela či Indie), bylo učiněno ve jménu nedostatku financí na provoz ministerstva zahraniční. Již tehdy jsem to považoval za špatný krok, který výrazně narušil tradici české a československé diplomacie. Dnes se ukazuje, že Karel Schwarzenberg obelhal veřejnost i prezidenta Klause, když veřejně tvrdil, že důvodem ke zrušení ambasád „jsou škrty v rozpočtu“.

Je až podivuhodné, že ministerstvo zahraničí ve vší tichosti vložilo požadavek na navýšení peněz do návrhu svého rozpočtu pro příští rok. Kdyby si toho dotyční novináři nevšimli, mohli bychom se o tomto dozvědět až v průběhu příštího roku, kdy už by bylo pozdě cokoliv dělat. Vláda dnes ruší přídavky na děti, omezuje příspěvky na péči pro zdravotně postižené nebo hodlá zvýšením DPH zvýšit cenu potravin, léků nebo jízdného. Za to se nestydí. A nestydí se ani za to, že místo toho, aby stovky milionů korun použila pro své občany, raději za ně opraví budovy v zahraničí.

Milá vládo, budovy počkají, lidé ne!

Vyzývám všechny ministry této „transparentní“ vlády, aby veřejnosti poskytli návrhy rozpočtů jejich resortů tak, abychom mohli odhalit další případná překvapení. Protože ďábel bývá skryt v detailu, věřím, že všichni budeme číst velmi pečlivě.

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama