PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2011 19:03:00

Kauza Vondra trvale snižuje kredit vlády

Kauza Vondra trvale snižuje kredit vlády

Jsem velmi vážně znepokojen dalšími dnešními informacemi ohledně husté sítě podivných firem, které figurují v kauze někdejšího ministra pro evropské záležitosti a stávajícího ministra obrany Alexandra Vondry.

Jak se dnes ukazuje, objevilo se velmi závažné podezření, že minimálně 135 milionů korun z celkové částky vynaložené na audiovizuální zajištění českého předsednictví mohlo být tzv. vypráno přes několik zahraničních firem, včetně společnosti s majitelem z karibského ostrova. Za jeden z vážných signálů považuji, že tato společnost (Deeside Service Solutionst) sídlí v Londýně na stejné adrese, jako firma Allied Wings, která byla spojována s černým financováním slovenské SDKÚ Mikuláše Dzurindy.

Alexandr Vondra nám ještě před několika málo týdny tvrdil, že nebylo možné vypsat výběrové řízení na zajištění audiovizuální techniky pro české předsednictví, neboť společnost ProMoPro, která zakázku získala, měla údajnou exkluzivitu v Kongresovém centru Praha a monopolní postavení na trhu. Tento druhý argument byl vyvrácen ve chvíli, kdy se ukázalo, že firma ProMoPro předala významnou část zakázky společnosti NWDC, od níž odešlo zmíněných 135 milionů korun na rakouské účty firmy Deeside Service Solutions. Argument první je pak vyvrácen dnes, kdy se z informací z veřejných zdrojů dozvídáme, že až do českého předsednictví zřejmě nedisponovala exkluzivním telekomunikačním vybavením v Kongresovém centru Praha ani společnost ProMoPro, ani společnost NWDC, nýbrž společnost Damovo, která se však na českém předsednictví nepodílela.

Tyto informace sice nejsou důkazem, že lze ministra Vondru podezřívat z praní špinavých peněz, nicméně jsem přesvědčen, že na celé kauze má svůj, poměrně významný, díl odpovědnosti. Jako politik i faktický řídící manažer českého předsednictví v Radě EU Vondra evidentně pochybil. Dnešní informace považuji za další důvody pro opakování našich předchozích výzev, aby ministr Vondra rezignoval na funkci ministra vlády Petra Nečase.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama