PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2011 16:08:21

Místo reformy penzí vláda spouští nespravedlivou daňovou reformu

Místo reformy penzí vláda spouští nespravedlivou daňovou reformu

Zvyšování DPH ve jménu důchodové reformy je nepřijatelné, vláda se musí vrátit zpět k jednacímu stolu.

Sociální demokracie již několik týdnů opakovaně upozorňuje na sociálně nepřijatelný a společensky nezodpovědný plán vládní koalice ve jménu důchodové reformy zvýšit DPH na 20%. Takový daňový zásah poškodí především nízko a středněpříjmové skupiny obyvatel, plošně zdraží potraviny a léky a problémy penzijního systému ve skutečnosti neřeší, když například 20 miliard korun z výnosů zvýšené DPH hodlá vláda použít na kompenzaci plánovaného snížení odvodů firem za zaměstnance. Je zcela evidentní, že vládní koalice rozehrála s občany ve věci penzijní reformy falešnou a nepřijatelnou hru, kdy se snaží zakrýt jasný fakt – místo reformy penzí vláda spouští nespravedlivou daňovou reformu s tvrdými dopady především na sociálně nejslabší.

ČSSD proto plně podporuje protest zdravotně postižených spoluobčanů proti sociální reformě současné vlády. Škrty financí na pomůcky pro postižené, příspěvků na péči či omezování sociálních příplatků je jasným signálem o asociální politice současné vlády a pro ČSSD jsou tyto návrhy zcela nepřijatelné.

Sociální demokracie opakovaně upozorňuje na to, že cesta zvyšování DPH a vyvádění peněz našich občanů do privátních penzijních fondů je chybná a nelze ji akceptovat. Lze proto přivítat, že se ke kritice tohoto vládního plánu kromě odborné veřejnosti, mezinárodních ekonomických institucí a ekonomů NERVu, přidává i prezident Václav Klaus, který v podstatě opakuje dlouhodobé stanovisko ČSSD – zvyšování DPH nelze schovávat za důchodovou reformu a takovéto daňové zásahy nelze ve jménu reformy penzí akceptovat.  

Sociální demokracie proto opakovaně vyzývá vládu Petra Nečase, aby upustila od svých asociálních plánů na bleskové zvýšení DPH a odstartovala skutečnou diskuzi s veřejností, odborníky, zástupci odborů a opozicí o směru a podobě důchodové reformy. ČSSD je na takovou diskuzi připravena.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama