PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2010 15:21:20

Nejzamořenější oblasti na světě? Ostrava a Peking

Nejzamořenější oblasti na světě? Ostrava a Peking

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 12. 3. 2010

 Děkuji. Vážení kolegové, já už jsem tady viděl jednoho poslance . ívnout celkem okázale, tak mi ale dovolte, abych vás poprosil o trochu pochopení pro Moravskoslezský kraj v této věci, protože já se vám přiznám, že ta situace je taková, že jsem si nepředstavoval, že se problém životního prostředí může v kraji stát tak vážným a tak těžko snesitelným, jako se stával v posledních měsících. Dokonce jsem zaregistroval, že byla konference v posledních dnech v Ostravě, na které zaznělo, že pokud bychom hledali podobně znečištěné místo ne v Evropě, dokonce řekli, že bychom to museli hledat na světě, tak bychom ho našli v Pekingu a pak ještě jmenovali nějaké místo v Jižní Korei A to se vám přiznám, že když jsem před dvěma lety přiletěl do Pekingu a nemohl jsem tam dýchat, tak jsem si říkal, tohle je prostředí, ve kterém bych nedokázal existovat, ale ono to bylo podobné v Ostravě v posledních měsících. Já vás prosím v tomhle o určitou solidaritu, že ta situace je nesnesitelná. Tam se opravdu dýchat nedá, to není nic přehnaného, dokonce se kvůli tomu ani tady, jak vidíte, nehádáme mezi sebou, jak máme ve zvyku podle politických stran, protože tohle je problém, u kterého končí legrace. Ti lidé z toho regionu prostě budou odcházet někam jinam, protože mladá rodina v takovém prostředí nebude žít, kde měsíce se nedá nadechnout. Ta astmata a alergie, to prostě není vymyšlené, to, že rostou a že situace se zhoršuje.

Já bych chtěl tady říci, že bych tady chtěl i docela ocenit pana ministra a to, co v této chvíli vláda dělá. Nejde jenom o ten materiál. Ten samozřejmě vypadá občas teoreticky, ale já vím, že se budou konat jednání 7. dubna, že se chystá schůzka a že ta schůzka bude pravděpodobně konkrétnější než tento text. A my potřebujeme skutečně sadu opatření v jednotlivých hlavních oblastech. To jsou ta lokální topeniště, doprava a velký průmysl, která povedou k nějaké změně. Vůbec to nebude jednoduché. Ta kotlina je v něčem nešťastná. Mezi tou Moravskou bránou a Beskydy, tam v podstatě se nějakým způsobem exhalace budou držet, dokonce i kdybychom zítra zavřeli Mittal, tak nám to zásadně nepomůže. A ta lokální topeniště, já vám řeknu takovou věc. Ten vzduchu je špatný a my se tam z toho teď o víkendu, představte si sídliště Hokejka, ve kterém bydlí stovka lidí a v obci před tím jeden začne nějaké svinstvo spalovat a tím jedním komínem zamoří ten večer vlastně celé to sídliště, kde stovky lidí včetně astmatiků, alergiků to dýchají. Ten problém, co s tím dělat, víte, rozumíte, já si myslím, že existuje sice právo člověka na to, že mám nedotknutelný domov, ale proti tomu stojí, že ten člověk tímhle spalováním tak zamoří tu ulici, kde je sídliště, tak on obtěžuje stovky lidí, kteří mají často vážné problémy. To znamená, my musíme najít nějaký způsob, jak do toho vstoupit, protože ta situace je nesnesitelná. A je to potlačování práva lidí na zdraví. A to je něco, s čím jsme tam skutečně konfrontováni v řadě těch míst. Tady já si myslím se to nedá prostě říci, že se nedá nic dělat. My musíme najít způsob, jak ti, kteří mají na starosti ochranu životního prostředí, do toho mohou nějak vstoupit a tu situaci změnit. My potřebujeme v případě dopravy najít způsob, jak postavit obchvaty, které zabrání tomu znečišťování, které souvisí s dopravou.

A co se týče těch velkých podniků, tak mi dovolte jeden příklad. Podívejte se, když dneska nařídíme teplárnám, aby ekologizovaly třeba, já nevím, za nějakou miliardu, tak zítra ty teplárny to promítnou do ceny svých výrobků a poroste cena tepla, což je problém. V 90. letech v Evropě Evropská unie provedla investice v těchto energetických oblastech, kde ekologizace provedli. Já nevidím jinou cestu, než abychom společně hledali způsob, jak i v Evropě prosadit projekt, který by té aglomeraci pomohl. Myslím si, že to musí být společně i s Poláky, ono to bude tím pádem daleko efektivnější, když to bude celá hornoslezská pánev, ale rozsah těch prostředků, ano, je to bohužel i to, že to nemůžeme nechat dělat jenom ty vlastníky železáren a podobně, protože to by pravděpodobně nevedlo a je to to, co se v Evropě v 90. letech stalo. My tady skutečně potřebujeme evropský projekt pro tuto nejzamořenější oblast nejen v Evropě, aby se našel způsob, jak tu situaci pohneme dopředu. V opačném případě dojde k depopulaci. Tam dojde prostě k depopulaci, ti mladí budou odcházet pryč a já mám pocit, že na tom nevydělá nikdo. Rozumíte. A asi chápete, že i jakýkoliv růst ekonomický v té oblasti souvisí s tím, jestli se podaří životní prostředí zlepšit. Žádný investor vám tam nepůjde, když se tam nedá dýchat. Nikdo tam nebude. To znamená, on je v tom špunt, který když se nepodaří odstranit, tak si myslím, že na to doplatí země jako celek. To je v podstatě milion lidí ta aglomerace.

Já bych chtěl tady ocenit, že ministerstvo udělalo víc než jenom tuto teoretickou práci. Vím, že ta jednání probíhají a vím, že budou ještě daleko konkrétnější, než je ta zpráva. A já bych prosil o pochopení, protože obávám se, že tohle není krajský problém. Jsem o tom přesvědčen. Je to něco, co se týká vlastně, a byl bych rád, kdyby v tomto jste měli trpělivost a jsem rád, že ji - doufám - budete mít, abychom v této věci, kraj sám to nevyřeší bez celostátní politiky a dokonce bez evropského projektu nevěřím, že by se to dalo zásadně změnit. Těch prostředků je třeba příliš mnoho.

Děkuji za trpělivost a doufám, že to budete ještě snášet.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama