PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2010 14:14:27

Novou strategickou koncepci NATO vítáme

Novou strategickou koncepci NATO vítáme

Stanovisko ČSSD k summitu NATO a Nové strategické koncepci.

Nová strategická koncepce (NSK)

·         ČSSD oceňuje přijetí NSK, která se snaží reagovat na klíčové současné a budoucí bezpečnostní hrozby, mezi které patří proliferace ZHN, kybernetické útoky, hrozby používání nových technologií, útoky na přepravní energetické trasy.

·         Pozitivní je, že zmiňuje i řadu nevojenských hrozeb (zdravotní rizika, klimatické změny, nedostatek vody).

·         Významná je i skutečnost, že NATO chce posilovat civilní komponenty ve své činnosti, včetně spolupráce s EU a OSN.

·         ČSSD podporuje deklarovanou snahu NATO více se angažovat v procesu jaderného odzbrojení.

·         NSK ale bohužel nezmiňuje otázku možného vývoje nového bezpečnostního uspořádání v Evropě, obsahovou a institucionální spolupráci NATO a EU. ČSSD nicméně vítá vstřícný přístup NATO k prohlubování spolupráce s Ruskem. Oceňujeme pokrok, učiněný v charakteristice vztahů obou partnerů a příslib vzájemné spolupráce v otázkách společného zájmu, což přispěje k posílení bezpečnosti a stability euroatlantického prostoru.  

·         ČSSD vítá ve světle současné globální ekonomické krize úsporné kroky Aliance, pokud jde o redukci jejích struktur.   

Protiraketová obrana (PRO)

·         ČSSD bere na vědomí dohodu Aliance o budování společné PRO a to včetně spolupráce s Ruskem. Současně však upozorňujeme na nutnost vyjasnění a dopracování s tím spojených koncepčních, technických a finančních otázek.

Afghánistán

·         Rozhodnutí summitu o dokončení procesu předání země do rukou Afghánců do roku 2014 pokládáme za nejzazší možný termín s ohledem na vnitřní situaci NATO a veřejné mínění v členských zemích. Otázkou zůstává závaznost a reálnost tohoto termínu ve světle dosavadní a předpokládané bezpečnostní a politické situace v zemi.

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama