PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2010 19:14:10

Osud Evropská unie je na důležité křižovatce

Osud Evropská unie je na důležité křižovatce

Sociální demokracie navazuje na debatu zahájenou na programové konferenci v Olomouci. Chceme otevřít další silné téma „Procitne Evropa?“.

Pro sociální demokracii je dnes zásadní otázka dalšího směřování Evropské unie. Připravovaná sobotní debata na téma „Nová realita Evropské unie“, které se zúčastní například Jacques Rupnik, Václav Bělohradský, Petr Drulák či Vladimír Špidla, bude hledat odpovědi na aktuální otázky v této oblasti.

Sociální demokracie dnes potřebuje najít nové řešení sociální otázky. Nicméně už ho nelze hledat pouze na úrovni národních států. V důsledku kapitálových a migračních pohybů nelze na národní úrovni autonomním způsobem efektivně zdaňovat kapitál ani nastavovat sociální standardy.

Z pohledu sociální demokracie má Evropská unie dvojí roli. Na evropské úrovni musíme regulovat sebedestruktivní účinky kapitalistického systému s cílem nalezení evropského sociálního modelu. Navenek se musí Evropa snažit prosazovat struktury globální regulace (Tobinova daň, dohled nad finančními trhy).

Evropská sociální demokracie se musí naučit pohybovat v prostředí, které je kolbištěm ekonomických zájmů a které je zároveň kolbištěm různých národních zájmů a také střetu členských států s evropskými institucemi.

Sociální demokracie musí definovat, jaká Evropská unie je jejím cílem, chceme se podílet na formulování cílů, které by náš stát měl na tomto poli prosazovat. Naše panelová debata by měla být impulsem pro širší zahraničně politickou debatu.

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama