PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2010 14:09:47

Pan Bakala musí respektovat zákony

Pan Bakala musí respektovat zákony

Proč se pořád zabýváme byty OKD? Protože jde téměř o 45 tisíc bytů, ve kterých žije v ostravské aglomeraci více než 100 tisíc lidí.

Zásadní chyba se stala v roce 1990, kdy ministr Dlouhý učinil tyto byty součástí privatizace společnosti Ostravsko-karvinské doly. Osud bytů se tak spojil s osudem společnosti OKD.

Vláda Vladimíra Špidly v březnu 2004 začala podnikat kroky k nápravě této chyby. Při prodeji menšinového podílu státu se součástí privatizační smlouvy staly podmínky, které musí vlastník bytů dodržovat. V případě, že by se později vlastník rozhodl byty prodávat, smlouva stanovuje, že je musí nejdříve přednostně za přiměřeně zvýhodněnou cenu nabídnout nájemníkům.

Společnost RPG Industries SE pana Bakaly se tak dostala „poměrně výhodně“ k obrovskému mnohamiliardovému majetku tisíců bytů, ale to jen za předpokladu, že s nimi bude zacházet podle stanovených podmínek. Po třech letech zjišťujeme, že tato společnost nehodlá podmínky privatizační smlouvy respektovat a dokonce vypovídá státu smluvní závazek nabídnout v případě plošného prodeje nemovitostí byty přednostně nájemníkům.

 Pan Bakala se rozhodl výhodu, kterou získal mimořádně na trhu, dodatečně zpeněžit. To je jednak nemravné, jednak podle právních analýz, kterou jsou k dispozici nepřijatelné.

Sociální demokracie trvá na tom, že smlouvy musí být dodržovány. Pokud společnost pana Bakaly nerespektuje podmínky smlouvy, inkasuje nedovolenou veřejnou podporu a je na místě obrátit se se stížností na evropskou komisi. Uděláme vše pro to, aby společnost pana Bakaly byla přinucena podmínky splnit. Je nepřípustné, aby pan Bakala inkasoval obrovský zisk na úkor nájemníků, kterým dnes zvyšuje nájemné, zpochybňuje uzavřené smlouvy a nutí k uzavírání nových, pro nájemníky nevýhodných smluv.

Vláda a ministerstvo financí mají v tomto případě povinnost chránit zájmy občanů a také zájem státu, kterým mohou být způsobeny nedozírné škody.

Vzhledem k tomu, že společnost pana Bakaly v posledních měsících jednoznačně prohlásila, že vypovídá klíčovou podmínku privatizační smlouvy, je naprosto nezbytné, aby představitelé státu v této věci neprodleně podnikli příslušné právní kroky. Vyzýváme proto, aby ministerstvo financí podalo určovací žalobu a zároveň návrh na předběžné opatření, kterým by se zabránilo jakýmkoli manipulacím s majetkem společnosti RPG byty.

Velmi mne znepokojuje, že při interpelacích v Poslanecké sněmovně, když jsem se v dubnu obracel ještě na ministra financí Miroslava Kalouska a upozorňoval jsem na porušování privatizační smlouvy ze strany RPG Industries, ministr Kalousek mou argumentaci odmítal s tvrzením, že má k dispozici právní analýzy společnosti Allen & Overy. Dnes z otevřených zdrojů zjišťujeme, že tato společnost zároveň pracuje pro společnosti pana Bakaly. Minulý týden jsem v ústní interpelaci upozornil současného ministra financí, že pokud se potvrdí tato informace, pak to zpochybňuje všechny poslední postoje ministerstva financí v této věci a jedná se o naprosto bezprecedentní a skandální případ, kterým se musí zabývat Česká advokátní komora a ze kterého musí být vyvozeny důsledky pro další práci ministerstva a vlády.

Podporujeme zařazení zvláštního bodu do jednání Sněmovny v příštím týdnu, ve kterém budeme požadovat, aby všechny tyto nové okolnosti byly ve Sněmovně projednány a do budoucna byl garantován jednoznačný postup vlády, který zabrání dalšímu znejisťování a poškozování pozice nájemníků v bytech společnosti OKD a zároveň zajistí respekt k právu a vynutí dodržování všech podmínek privatizační smlouvy. Dodržování zákonů musí být klíčovým zájmem státu stejně jako je to zájem všech jeho občanů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama