PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2010 14:51:59

Podílel se Mirek Topolánek vědomě na trestném činu?

Podílel se Mirek Topolánek vědomě na trestném činu?

Korupční zakázky na Ministerstvu obrany z doby Topolánkovy vlády.

Mirek Topolánek je v posledních dnech až nečekaně upřímný a otevřený. Poté, co jsme se dozvěděli, co si myslí o obyčejných lidech, které je dle něj potřeba nakopat kamsi a zavřít, co si myslí o českých věřících a charakteru gayů a židovských věřících, odkryl i další neuvěřitelné skutečnosti.

V Lidových novinách dne 13. 3. 2010 byl zveřejněn záznam informací, které poskytl M. Topolánek členům Americké obchodní komory dne 8. 3. v Praze při své přednášce. Dle tvrzení přítomného redaktora přitom Mirek Topolánek mimo jiné prohlásil, že "na ministerstvu obrany byly za jeho vlády všechny zakázky tzv. cinklé". Toto tvrzení měl pronést, když vysvětloval, že jeho možnosti zamezit korupci byly omezené a 1,5 roku neúspěšně tlačil na ministryni obrany Parkanovou, aby zrušila nebo rozpustila tým pro nákup, tedy tým lidí, kteří mají na starosti zbrojní zakázky na MO. Připomínáme, že například v letech 2007 až 2008 ministerstvo nakoupilo bez výběrového řízení sortiment za 6 miliard korun.

Redaktor novin zároveň cituje i z emailu dalšího přímého účastníka debaty, což fakticky znamená, že autenticitu tvrzení Mirka Topolánka o korupci na ministerstvu obrany potvrzují minimálně dva svědci.

Toto skandální zjištění tedy znamená, že Mirek Topolánek věděl nebo měl důvodné podezření o korupčním jednání na jednom z nejvýznamnějších ministerstev a nijak nekonal!

Klademe si logickou otázku: Proč neodvolal ministryni Parkanovou, když věděl o korupci na jejím ministerstvu a ona nerespektovala jeho doporučení a požadavky? Je důvodem skutečnost, že na ministerstvu obrany v klíčových pozicích seděli nejbližší spolupracovníci jeho nejbližšího politického spojence Miroslava Kalouska (jak mj. také potvrzuje zmíněný článek v LN), tedy Vlasta Parkanová a Jaroslav Kopřiva?

Dále se ptáme: Z jakých informací Mirek Topolánek čerpal? Vycházel z údajů tajných služeb? Dal podnět k prošetření a upozornil orgány činné v trestním řízení a státní zastupitelství o svém podezření? Pokud ne, znamená to jediné: vědomě kryl trestný čin a tím se stal jeho spolupachatelem.

ČSSD proto vyzývá orgány činné v trestním řízení:
1. aby neprodleně vyslechly Mirka Topolánka a Vlastu Parkanovou ve věci korupčních praktik na ministerstvu obrany 2. aby prošetřily všechny zakázky, jež byly uzavřeny na Ministerstvu obrany v období Topolánkovy vlády.
3. aby primární pozornost byla věnována zakázkám uzavřeným bez výběrového řízení.


Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama