PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2010 11:41:20

Radek John, tunelář nebo bílý kůň?

Radek John, tunelář nebo bílý kůň?

Radek John, předseda politického sdružení pražských podnikatelů Věci veřejné, v posledních dnech zoufale přesvědčuje českou veřejnost o děravosti své paměti a zapřísahá se svou osobní bezvýznamností v jinak významných tunelářských projektech.

Radek John není bezvýznamným přidavačem. Byl předsedou představenstva Ora Print a měl by přestat zastírat veřejně dostupné skutečnosti své podnikatelské minulosti, otevřeně přiznat své obchodní cíle a úmysly v politice a transformovat dosavadní politické uskupení Věci veřejné v běžnou obchodní společnost.

John a jeho přátelé figurují v celé řadě firem – Chrisi Praga, Taiko, nebo Tardus, jejichž obchodní činností bylo předražování pražských veřejných zakázek nebo mimořádně výhodné nákupy státního či městského majetku. Všechny byly nebo jsou vyšetřovány orgány činnými v trestním řízení.

Radek John se veřejnosti prezentuje jako obyčejný zaměstnanec ve společnosti Ora Print a jakožto takový není povinen vědět, kdo s ním ve firmě pracuje či ne. Radek John nebyl nikdy běžným zaměstnancem Ora print, nýbrž předsedou představenstva společnosti, orgánu, který dle Obchodního zákoníku ČR rozhoduje o všech záležitostech společnosti. Dle vlastních stanov společnosti Ora Print, veřejně přístupných v obchodním rejstříku, Radek John musel podepisovat za společnost Ora print veškeré uzavírané obchodní smlouvy. Na základě těchto smluv vytunelovala Janouškova společnost pod Johnovým bedlivým dozorem z veřejných prostředků stovky miliónů korun. Na tiskové konferenci 25.2 John prohlásil, že skrze své angažmá v představenstvu Ora Print chce lidi nutit k ekonomickému vydávání časopisu. Neřekl již, ale, jaké lidi měl na mysli. To jasně vyplývá při otevření výročních smluv společnosti Ora Print. Například v obchodním roce končícím 30. 6. 2005 předseda představenstva John donutil „lidi“ k provoznímu zisku 34 mil. Kč a pořízení firemního automobilu za 3 miliony. John svým „dozorem“ nad vydáváním časopisu VZP dosahuje v roce 2005 provozního zisku téměř srovnatelného s celkovými náklady na vydávání časopisu v nové soutěži. Ekonomičnost, tak jak ji chápe Radek John, znamená tunel do financí VZP a luxusní zisk pro něj a lidi z organizace Romana Janouška – jeho ženu Simonu Steiningerovou, Karla Stejskala, Zorana Kazimiroviče a další. Pan John se ke svým blízkým spolupracovníkům na tiskové konferenci 25. 2. neznal. Jaký má důvod, že se nehlásí k manželům Janouškovým, kteří zasedali ve statutárních orgánech Ora Print stejně jako John? Janouškova žena s Johnem ve vedení Ora print zasedala a spolupracovala s ním celých 7 let! Není příliš gentlemanské si po tak dlouhém vztahu nevzpomenout ani na jméno dámy.

Radek John lže a podepsal smlouvu s Lesy ČR!

Vrcholnou lží Radka Johna je jeho výrok z tiskové konference strany Věci veřejné z 25. 2. 2010, kde na dotaz na svoji roli při vydávání 1000 kusů kuchařky pro Lesy ČR prohlásil: "To je další prasárna lidí z ČSSD. Kuchařka se mě vůbec netýká, vůbec jsem o ní nerozhodoval... S kuchařkou nemám nic společného." Pravda je přitom úplně opačná: Za Ora Print smlouvu s Lesy ČR podepsal právě Radek John z pozice předsedy představenstva Ora Printu, a to spolu se svým místopředsedou Zoranem Kazimirovičem!

Jsou tedy jen dvě možná vysvětlení: Buď je Radek John bílým koněm podnikatele Janouška, který neví co dělá a nepamatuje si, jaké smlouvy podepisuje. Anebo, což je mnohem pravděpodobnější, se přímo podílel na vytunelování milionů korun ze státního podniku Lesy ČR.

Ať je pravda jakákoliv, ani v jednom případě by se takovýto člověk nikdy neměl ucházet o politickou funkci s ambicí spravovat veřejné prostředky.

Lubomír Zaorálek
místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama