PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2011 16:58:35

Schwarzenbergovo mlčení je selháním lidskoprávní dimenze zahraničí politiky

Schwarzenbergovo mlčení je selháním lidskoprávní dimenze zahraničí politiky

Sociální demokracie dává mimořádný význam projevu Baracka Obamy, který americký prezident pronesl ve Washingtonu. Jeho pozice, že Izrael musí akceptovat hranice z roku 1967 s tím, že některá sporná území lze vyměnit, jsou něčím, co žádný prezident US

Téměř tři týdny po odstranění Usámy bin Ládina dal americký prezident najevo, že smír mezi Palestinci a Izraelci pokládá za klíčový pro další v zemích Severní Afriky. Americký prezident podpořil revoluce v arabských zemích a ocenil odvahu jejich protagonistů. Jednoznačně se také přihlásil k procesu na Blízkém východě a v Severní Africe, které jsou podle něj vyjádřením touhy po svobodě a důstojném životě.

ČSSD oceňuje toto stanovisko amerického prezidenta, zároveň ale vyjadřujeme politování nad tím, že marně hledáme jakékoli oficiální stanovisko ČR k uvedenému vystoupení amerického prezidenta. Ačkoliv se můžeme na internetových stránkách ministerstva zahraničí dozvědět, koho ministr Schwarzenberg přijal, o obsahu zahraniční politiky se nedozvíme vůbec nic.

Stejně tak postrádáme jakákoli oficiální stanoviska ČR k událostem v Severní Africe. Kromě jednoho nešťastného vyjádření Karla Schwarzenberga na počátku revoluce v Libyii, které významný server EU Observer interpretoval tak, že ČR se společně s Itálií staví za diktátora Kaddáfího, a které ministr Schwarzenberg dementoval pouze pro tuzemská média, se česká diplomacie řídí heslem: nejlépe uděláme, když budeme ke všemu mlčet.

Chování ČR vůči procesům v Severní Africe je naprostým selháním lidsko-právní dimenze české zahraničí politiky. Kde jinde měla ČR příležitost vyjádřit svou podporu demokratizačním procesům a touze lidí v těchto zemích po svobodě a důstojnějším životě? Kdy jindy měla být česká diplomacie aktivní, aby ukázala, čím jsme schopni přispět k transformaci těchto zemí?   

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama