PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 15:00:52

Vláda nesmí ponechávat nájemníky dále v nejistotě

Vláda nesmí ponechávat nájemníky dále v nejistotě

ČSSD předložila novelu zákona, která stanovuje principy úpravy nájemného.

Poslanci sociální demokracie předložili do Poslanecké sněmovny PČR novelu, která upravuje zákon o v místě a čase obvyklém nájemném. Cílem ČSSD je především vyřešit legislativní prázdno v této oblasti, způsobené liknavostí vlád M. Topolánka a P. Nečase, díky níž se od 1. ledna 2011 ocitají kvůli hrozbě skokového zvýšení nájmů v existenční nejistotě desetitisíce českých domácností.  

Novela, kterou předložila ČSSD, se zabývá především postupem pro případ, kdy nedojde mezi nájemníkem a pronajímatelem k dohodě o úpravě nájemného. V takovém případě se přistupuje k těmto pravidlům:

·         Nájemné lze jednostranně zvýšit na úroveň nájemného v místě a čase obvyklého pouze rozhodnutím soudu na návrh pronajímatele za podmínek a způsobem stanovených tímto zákonem.

·         Nájemné lze jednostranně snížit na úroveň nájemného v místě a čase obvyklého pouze rozhodnutím soudu na návrh nájemce za podmínek a způsobem stanoveným tímto zákonem.

V místě a čase obvyklé nájemné je pak v návrhu definováno jako aktuální nájemné, za které jsou pronajímány byty srovnatelné velikosti, vybavení a polohy v obci nebo její části v posledních čtyřech letech. Způsob zjištění výše takového nájemného stanoví vláda nařízením, a to vždy na dobu dvou let.

Novela dále zavádí pravidlo, kdy stanovení výše nájemného soudem na úroveň nájemného v místě a čase obvyklého nesmí překročit 15 % základní hodnoty dosud placeného aktuálního nájemného. Výši nájemného pak bude možno soudem změnit nejdříve po uplynutí dvou let od poslední změny výše nájemného. Nájemce bude povinen platit soudem stanovené nájemné teprve ode dne právní moci rozhodnutí soudu. Novela počítá s první úpravou nájemného ke dni účinnosti tohoto zákona, tedy od 1. ledna 2012. Výjimkou může být inflace, o kterou se může nájemné zvýšit každý rok.

Navržená novela má také výrazné sociální opatření. Domácnostem, které žijí pouze ze starobního či invalidního důchodu, bude možné zvýšit nájem jen jednou za dva roky a to pouze o částku vypočtenou násobkem aktuálního nájemného a koeficientem míry inflace.

ČSSD je přesvědčena, že není možné, aby vláda dále ponechávala naši společnost v nejistotě tím, že oblast nájemného neupravuje až na některé výjimky od letošního roku žádný předpis. Navržená novela je tak odpovědným řešením a ochranou naší společnosti. Sociální demokracie proto věří, že zástupci vládní koalice její přijetí podpoří.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama