PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2010 12:30:17

Vyjádření k dnešnímu článku MF Dnes ohledně firmy Steyr

Vyjádření k dnešnímu článku MF Dnes ohledně firmy Steyr

Chtěl bych se velmi důrazně ohradit proti spojování mého jména s kauzou nákupu obrněných transportérů Pandur, tak jak k tomu došlo v dnešní MF Dnes.

Jaká jsou tedy fakta ohledně schůzky se zástupci firmy Steyr:

1.         O schůzku jsem byl oficiálně požádán kolegou poslancem Radimem Turkem, a to před více než sedmi lety.

2.         Schůzka měla charakter oficiálního přijetí u předsedy Poslanecké sněmovny, trvala zhruba jednu hodinu a tohoto pracovního jednání se zúčastnilo, pokud si vzpomínán, nejméně pět osob, a to včetně ředitele mé kanceláře.

3.         Tématem jednání byly nové pracovní příležitosti v Moravskoslezském regionu a představení záměru investic a spolupráce firem z konsorcia Steyr/Damiler Benz/General Dynamics s firmami ze severní Moravy. 

4.         Výběrové řízení na transportéry v té době vůbec nebylo vypsáno a ani mi nebylo známo, že se bude konat.

5.         Jednalo se o jednu jedinou schůzku, žádná další oficiální či neoficiální jednání s reprezentanty výše zmíněných firem či jejich zástupci jsem již nikdy poté nevedl a projektem transportérů jsem dále nijak nezaobíral.

Jsem hluboce rozhořčen snahou propojit moje jméno a standardní pracovní jednání, kterých jsem musel za svůj pracovní život poslance absolvovat tisíce, s podezřením na možné korupční jednání.

Za jednu ze svých hlavních povinností politika považuji setkávat se s lidmi, a to i z podnikatelské veřejnosti a zajímat se o jejich problémy a jejich starosti. Do Poslanecké sněmovny jsem byl zvolen za Moravskoslezský kraj, který vždy trápil nedostatek pracovních příležitostí a vysoká nezaměstnanost. Za snahu přivést do regionu zahraniční investory, vytvořit nová pracovní místa a tím pomoci podnikům a lidem na severní Moravě se nejen nestydím, ale chápu to dokonce tak, že jsem za ni dokonce placen.

Ohledně náznaků korupčního jednání chci zdůraznit, že celý svůj profesní život věnuji důslednému a důraznému boji proti korupci.

Jestliže existuje jakékoliv, byť minimální podezření z porušení zákona, musí orgány činné v trestním řízení okamžitě konat a celou věc okamžitě vyšetřit.

Lubomír Zaorálek
místopředseda ČSSD
místopředseda PSP ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama