PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

  • TOP 09
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2015 8:32:00

Jsem Charlie/Je suis Charlie

Jsem Charlie/Je suis Charlie

Útok na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo byl ve své podstatě útok na svobodu slova a vyjadřování.

 Evropská unie by měla daleko více přemýšlet o tom, jak lépe zajistit, nebo mít větší kontrolu nad svými občany, kteří například v současné chvíli bojují na území Islámského státu, píše v exkluzívním komentáři pro EurActiv poslanec Parlamentu ČR Marek Ženíšek (TOP 09).

Včerejší útok na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo byl ve své podstatě útok na svobodu slova a vyjadřování. Evropská unie by měla daleko více přemýšlet o tom, jak lépe zajistit, nebo mít větší kontrolu nad svými občany, kteří například v současné chvíli bojují na území Islámského státu. Zároveň ale jsem přesvědčen, že by to v tuto chvíli rozhodně nemělo znamenat úvahy o uzavření Evropy, zejména pro uprchlíky právě z Islámského státu, kteří jsou tam masově popravováni, zejména křesťané a jezídi.

Rozhodně podporuji Francii v boji proti terorismu a v obraně svobodného tisku. Zároveň bych rád apeloval na vládu, aby nabídla své veškeré kapacity a zvedla toto téma v rámci celé EU, protože to v důsledku zasahuje do bezpečnostní a imigrační politiky EU. Věřím, že tyto události nepovedou k opětovnému uzavírání států a že společně na evropské úrovni můžeme hledat třetí cestu. Islámský stát se snaží rozvrátit naše západní hodnoty a my mu nemůžeme ustupovat v tom, že mezi sebou budeme stavět barikády.

Další hrozbu vidím v tom, že by tuto smutnou událost mohli využít jiné populistické a extremistické skupiny jak v naší republice, tak i jinde v Evropě. Vláda ČR by proto měla uklidnit své občany a především je ujistit, že ne každý muslim je radikální terorista, tím pádem se vyhnout paušalizaci lidí dle jejich víry. Musíme zabránit šíření nenávisti a strachu mezi naší liberální společností a muslimskou komunitou. Cílem tohoto útoku, který je nejspíše inspirován ideologií islámského státu, je rozeštvání muslimské a nemuslimské komunity. To však nesmíme dopustit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama