PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

  • TOP 09
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2014 18:02:51

Výroky prezidenta Zemana nás poškozují. Omlouvám se za ně

Výroky prezidenta Zemana nás poškozují. Omlouvám se za ně

Ženíšek se na Ukrajině omluvil za výroky českého prezidenta

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a poslankyně Markéta Adamová jsou v těchto dnech hosty Ekonomického fóra v Kyjevě. Na Ukrajinu politici odletěli předat zkušenosti z čerpání evropských fondů a rozvoje, setkání je také začátkem dlouhodobější spolupráce. Fórum pořádá Česká - Středoasijská smíšená obchodní komora spolu s TOP 09.

„Jsem přesvědčen, že EU je odhodlána prohlubovat s Ukrajinou vzájemné vztahy. Konkrétním výrazem tohoto odhodlání je červnový podpis a zářijová ratifikace dohody o přidružení, jež mimo jiné zahrnuje prohloubenou a komplexní zónu volného obchodu,“ říká poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). „I když účinnost dohody o volném obchodu s EU byla odložena do roku 2016, má tato ambiciózní a na budoucnost zaměřená dohoda obrovský potenciál prohloubit vzájemnou spolupráci," dodal Ženíšek.

TOP 09 a její politici patří k hlasitým podporovatelům Ukrajiny. Předseda strany, bývalý ministr zahraničí a současný předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg i europoslanec Jaromír Štětina osobně podpořili akce na Majdanu. „Ujišťuji vás, že v České republice napříč politickým spektrem, ať už je to vláda či opozice, panuje shoda na tom, kdo je agresor na východě Ukrajiny a kdo porušuje mezinárodní právo. Je mi proto nesmírně líto, že se musím omluvit za některé výroky pana prezidenta Zemana. Za výroky, které jsou v přímém rozporu s tím, jak se věci doopravdy mají a odehrávají a poškozují nás nejenom v očích Ukrajiny, ale celého západního světa. Omlouvám se,“ řekl mimo jiné ve svém proslovu na kyjevském fóru Marek Ženíšek.

V nedávných parlamentních volbách Ukrajiny uspěly proevropské strany a mají i ústavní většinu. V letech 2014-2020 bude mít celková rozvojová pomoc EU Ukrajině hodnotu 1,5 mld. eur a se započtením finančních nástrojů pomoci evropských finančních institucí (EIB, EBRD) se bude jednat o částku 11 mld. eur. Unie se nedávno shodla na rozšíření sankčního seznamu o 13 proruských separatistů z východu Ukrajiny a 5 organizací, kterým kvůli porušování územní celistvosti Ukrajiny blokuje majetek a odpírá vstup na unijní území. Unijní sankce se v současnosti týkají více než 130 jednotlivců a 30 institucí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama