PhDr. Martin Klika, MBA, DBA

  • SOCDEM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2014 9:06:10

Senioři potřebují zájem

Senioři potřebují zájem

Podstatným úkolem radnic musí být věnovat stále větší pozornost kvalitě života početných generací seniorů i všech těch, kdo potřebují naši pomoc.

Před pár dny schválil (především díky ministryni za ČSSD Michaele Marksové-Tominové) parlament zákon, který konečně snad zastaví kšeftování s lidskou nouzí a byznys s ubytovnami. Můžeme si odškrtnout kousek problémů (a našeho volebního programu), ale každý den člověk vidí, kolik věcí je ještě potřeba udělat. Jedna se mi připomněla zrovna teď, když jsem byl na setkání Svazu tělesně postižených v Litvínově. Jenže ta je – bohužel – jenom částečně v rukou politiků.

Jako krajský radní odpovědný za sociální věci jezdím hodně po domovech důchodců, je to moje práce. Kraj i některá města se snaží dát seniorům maximum. Samozřejmě v rámci našich finančních možností, které opravdu nejsou nekonečné, ale generace 65+ a především těch starších ročníků je zkrátka prioritou. Jenže když se s těmi lidmi potkávám, vidím, že často potřebují ještě něco jiného. Vezmu to lehce oklikou.

V posledních měsících udělala vláda (a znovu platí, že především díky tlaku ČSSD) mnoho proti tak zvaným „šmejdům“, tedy prodejcům předraženého zboží. Gaunerům, kteří v rámci různých zájezdů dostávali především seniory pod strašný tlak a nutili je k nesmyslným nákupům. Ale kolikrát jsme se ptali těch lidí, kteří jezdili na „výlety“, proč to vlastně dělají?

Není to hlavně kvůli tomu, že jejich synové a dcery, jejich příbuzní, vnoučata, přijdou na návštěvu jednou za půl roku, a to ještě občas s nataženou dlaní? Nehledají naši senioři především příležitost popovídat si, změnit stereotyp, vyjet někam jinam, porozhlédnout se za humny? 

To je podle mne důležitý úkol pro novou radnici i v Litvínově. Možná nemusíme nutně přemýšlet o tom, jestli našim seniorům nebo postiženým zajistíme o jogurt nebo nějakou jinou poživatinu více. Možná jim daleko větší radost udělá, když jim umožníme žít. Ne přežívat, ale žít.

Moderní lékaři nám dali desítky let života navíc. Jenže také musíme vědět, co s těmi lety vlastně uděláme. Já to cítím tak, že podstatným úkolem radnic bude věnovat stále více pozornosti kvalitě života rozrůstajících se generací seniorů i všech dalších spoluobčanů, kteří potřebují naši pomoc.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama