PhDr. Martin Klika, MBA, DBA

  • SOCDEM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2014 12:17:36

Ústecko bude chtít vracet dluh

Ústecko bude chtít vracet dluh

Ústecký a Moravskoslezský kraj stojí v pozadí hospodářského úspěchu České republiky. Díky jejich uhlí, elektřině, oceli, se mají některé části republiky velmi dobře, Praha patří mezi nejbohatší regiony EU. Ale teď je na čase dluh vrátit.

Ústecký a Moravskoslezský kraj po celá desetiletí zásobovaly a zásobují Českou republiku tepelnou a elektrickou energií. Přitom právě tyto kraje dnes postihuje nejvyšší nezaměstnanost, od 11 do 12 procent. Je na čase, aby oběma krajům začala republika vracet dluh. 


V minulých dnech jsme na hospodářské a sociální radě Ústeckého kraje řešili fakt, že Severočeské doly plánují propustit až 500 lidí. Přestože má podnik dobrý hospodářský výsledek, jeho většinový vlastník, polostátní ČEZ, nařídil část zaměstnanců do konce roku propustit. 


Je naprosto nepochopitelné, že když na jedné straně platí stát miliardy na dotovaná pracovní místa, nebo dává třeba 3,8 miliardy pobídek jihokorejskému Nexenu, tak na straně druhé stovky lidí propouští. Jako radní kraje pro sociální věci budu o tomto problému jednat s ministryní práce  Michaelou Marksovou –Tominovou. Ministerstvo musí jasně říci, že tudy cesta k úsporám nevede. Nejde ale jen o tento jednotlivý případ, byť je pro obyvatele našeho kraje velmi nepříjemný. Jde o princip.


Ústecký, ale také Moravskoslezský kraj, díky svému uhlí, elektrárnám a oceli pomohly celé České republice vybudovat moderní průmysl a tedy celkem slušnou životní úroveň. Není možné, aby nyní byly oba kraje za Popelku, která bude trpět za ostatní. Není možné, aby nepřišla pomoc z Prahy s její pětiprocentní nezaměstnaností, ale i z dalších částí republiky, kde je i díky severočeské a severomoravské elektřině nezaměstnanost také znatelně nižší.


Dluhy se zkrátka mají vracet, a nyní přišel ten čas. Vláda musí velmi pozorně zvažovat, jak její rozhodnutí dopadnou na naší regionální zaměstnanost. A mnohem více se musí věnovat skutečným rozvojovým projektům, například dokončení dálnice D8, modernímu využití domácího uhlí, nebo vysokorychlostní železnici do Německa.   


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama