PhDr. Martin Vacek, MBA

Bez politické příslušnosti
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2011 9:07:12

Ochrana dětí nesmí být formální

Ochrana dětí nesmí být formální

Sociální pracovnice dozorují problematické rodiny často formálně. Také by měly procházet psychologickými testy a speciální přípravou. Myslí si to poslanci VV Jana Drastichová a Martin Vacek v souvislosti s medializovanou kauzou brutálně týraného chla

Šok. Zděšení. Tak popisují své pocity nad případem dlouhodobě mučeného sedmiletého klučiny Jana Drastichová a Martin Vacek, kteří jsou oba rodiči malých dětí. „Je otřesné, co dospělí můžou dělat vlastnímu synovi a měsíce jim to prochází. Věříme, že se vše vyšetří a vyvodí jasná trestní zodpovědnost,"  uvádějí shodně.

Selhala sociální pracovnice,  nebo je chyba v celém systému, který má chránit děti před týráním? Předseda sociálního výboru Martin Vacek si myslí, že tady nezklamal celek, ale člověk. „Princip sociálně právní ochrany dětí je funkční. To ale neznamená, že s ním není třeba pracovat a změnit věci, které jsou už překonané. Mám na mysli třeba kontroly sociálních pracovnic v rodinách, kde po delší dobu k žádným selháním nedochází," uvádí poslanec.

Právě od kvality kontrol a dohledu nad rodinou se odvíjí poslední medializovaná kauza. Poslankyně Jana Drastichová má ze svého severomoravského regionu zkušenost,  že návštěvy v problematických rodinách bývají mnohdy ryze formální. „Vím o tom, že se  úřednice často  ohlásí předem, takže se rodina  na její návštěvu stačí připravit. Pracovnice se pak spokojí s tím, že je uklizeno, dítě je v čistém a má kde spát, a tím pro ni dohled skončí," popisuje poslankyně. Její klubový kolega Martin Vacek si myslí, že by kontroly měly víc nabízet pomocnou ruku a méně strašit. „Problém může být i v tom, že je rodiny často vnímají jako čistě represivní prvek. Myslím, že by měly být i o návštěvě někoho,  kdo rodině s problémy poradí, kdo nevidí jen případ, ale umí obyčejně vysvětlovat a mluvit o lidských věcech," vysvětluje Martin Vacek.

Kauza týrání, kterou řeší brněnský soud, obnažila důležitost role sociální pracovnice, která má v rukách zdraví a život dítěte, podobně jako lékaři, kteří se v současnosti domáhají  x-násobku průměrné mzdy. „Ze své zkušenosti  z regionu severní Moravy vím o tom, že se pracovnice odborů sociálně právní ochrany dětí příliš často mění. Málokterá tam vydrží pracovat déle, protože jsou finančně podhodnocené, přitom mají v práci stres a samy čelí výhrůžkám  fyzickým násilím. Pak dochází k tomu, že si agendu předávají a  nemají čas do problému proniknout," popisuje své  poznatky  Jana Drastichová.  

Martin Vacek vidí řešení toho, jak předejít podobným excesům, už ve fázi výběru vhodných lidí k výkonu tohoto povolání.  „Svoji práci by měli chápat jako poslání. Navíc by měli procházet speciální přípravou a psychologickými testy," poukazuje na momenty, které by rád viděl v připravované novele zákona, jež by měla řešit i problematiku sociálně právní ochrany dětí. Na této novele pracuje ministerstvo práce a sociálních věcí, do legislativního procesu by podle poslancových odhadů mohla přijít už letos na jaře a platit by měla od začátku roku 2012.

V současné době řeší problematiku Sociálně právní ochrany dítěte zhruba dvacítka vnitrostátních zákonů a zhruba stejný počet mezinárodních smluv. Přesto podle Zuzany Baudyšové, ředitelky  nadace Naše dítě u nás ročně dochází k desítkám tisíc týrání, z nichž úřady nebo policie zachytí jen zlomek. „Posledně medializovaná kauza je jen špičkou ledovce. O naprosté většině podobných násilí na dětech se nedozvíme, zůstávají skryté za zavřenými dveřmi," uzavírá  ředitelka Baudyšová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama