PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2015 1:28:45

Změny pod Akropolí

Změny pod Akropolí

Řecko

        Politicky mrtvý muž Alexis Tsipras na čas oživl. Dostal se svou Syrizou nový, čerstvý mandát od řeckého lidu. Smířil se s nadnárodním kapitálem a jeho protektorátem. Jak napsal Janis Varoufakis, jestliže pražské jaro zničily tanky, athénské jaro zničily banky. Mimochodem, s Janisem Varoufakisem a Jeanem-Lucem Mélenchonem jsme založili minulý týden ve Štrasburku stálou iniciativu Plán B pro Evropu a uspořádali jsme i s dalšími iniciátory tiskovou konferenci. Je nejvyšší čas přemýšlet o alternativách. Jak opakovaně říkám, současná podoba EU se začíná měnit ve svěrací kazajku a výhrůžku. 

        A v samotném Řecku se rýsují nové rysy krize. Už za první tři roky krize se snížil počet "byznysů" o třetinu, HDP oficiálně klesl o čtvrtinu, řecký dluh od začátku krize stoupl ze 120% HDP na 180% HDP, nezaměstnanost vyrostla na 30% (u mladých je to dvojnásobek!). Kdo platí náklady krize? Obyčejní lidé, ti, kteří se mohou bránit jen velmi obtížně. A řečtí statistikové, pokud se jim dá věřit, nás informují: v posledním pololetí, v porovnání s předchozím rokem, zaznamenalo 184 velkých řeckých  firem, registrovaných na aténské burze, růst zisku na 290%. Důvod? Krize dopadla na dřívější pilíř řecké ekonomiky, na malé a střední firmy. Ty krize smetla a velkým firmám vyčistila trh. Jistě, pro řeckou ekonomiku je to stále situace tragická. Ale akumulace kapitálu pokročila. A pak že je Karel Marx zastaralý...

14. 10. 2015

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama