PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2022 16:13:00

Přijetí zákonů, které diskriminují LGBT, má významné negativní dopady

Přijetí zákonů, které diskriminují LGBT, má významné negativní dopady

Komentář na facebookovém profilu k LGBT komunitě.

 Existuje vědecky prokázaná souvislost mezi dopady na fyzické a duševní zdraví a životní pohodu LGBT mládeže a druhem přijímaných zákonů, které se jich týkají. Opět se opřu o studie a výzkumy. Je to osvědčený princip evidence-based politiky, kterou jako Piráti prosazujeme.

Přijetí zákonů, které diskriminují LGBT osoby, má významné negativní dopady - například bylo prokázáno, že deprese a užívání návykových látek mezi LGBT lidmi se po přijetí diskriminačních zákonů výrazně zvyšují. Četné studie navíc ukázaly, že lesbické, gay a bisexuální děti a mladí se častěji pokoušejí o sebevraždu.

Naproti tomu přijetí zákonů, které uznávají LGBT osoby jako rovnocenné, pokud jde o občanská práva, jako jsou zákony podporující manželství osob stejného pohlaví, může mít významný pozitivní dopad na fyzické a duševní zdraví a pohodu LGBT lidí.

Jinými slovy, zavádění rovného manželství pro všechny souvisí mimo jiné s postupným poklesem sebevražd u mladých. Ukazuje to rozsáhlá studie z USA provedená mezi lety 1999 a 2015 s názvem “Rozdílová analýza asociace mezi státní politikou manželství osob stejného pohlaví a pokusy o sebevraždu dospívajících” od vědců Julie Raifman, Ellen Moscoe a S. Bryna Austina.

Ta je zajímavá právě způsobem postupného sběru dat podle toho, jak bylo ve Spojených státech rozšiřováno manželství osob stejného pohlaví. Postupně se legislativa rozšířila z jednoho státu v roce 2004 do všech 50 států v roce 2015. To umožnilo výzkumníkům porovnat míru pokusů o sebevraždu mezi dětmi a mladými lidmi v každém státě během sledovaného období. Jakmile bylo v určitém státě uzákoněno manželství i jako možnost pro osoby stejného pohlaví, snížení počtu pokusů o sebevraždu u dětí a dospívajících se v tomto státě stalo trvalým.

Podle této studie tak uzákonění manželství pro všechny znamená jen v USA o 134 000 méně pokusů o sebevraždu či dokonaných sebevražd u mladých lidí ročně.

Pozitivní vliv má i na duševní zdraví dospělých. Pokud můžeme skrze rozšíření práv, která nikoho neomezí a naopak tisícům lidí pomůžou, předejít sebevraždám, měli bychom jako sekulární stát jít touto cestou. Chraňme životy, umožňujme rovná práva všem

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama