PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2018 16:46:00

Babišova personální politika otřásá bezpečnostním a zpravodajským aparátem

Babišova personální politika otřásá bezpečnostním a zpravodajským aparátem

Komentář k personálním změnám v bezpečnostních sborech

 Během existence první vlády Andreje Babiše bez důvěry došlo k bezprecedentním změnám na vedoucích pozicích bezpečnostních sborů. Nejprve byl k 70. výročí komunistického puče nevybíravým způsobem zbaven funkce plukovník Michal Murín, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), instituce s dosahem na řadu policejních útvarů mj. vyšetřujících premiérovy kriminální kauzy.

Jako druhý opustil funkci šéf krajského policejního ředitelství v Praze brigádní generál Miloš Trojánek, nadřízený a obránce vyšetřovatele Čapího hnízda. Za mimořádné pozornosti médií premiérova svěřeneckého fondu byl postaven mimo službu brigádní generál Jiří Šašek, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace, důležité součásti bezpečnostního a zpravodajského aparátu České republiky.

Následně vláda bez důvěry rozhodla o vyslání policejního prezidenta generálmajora Tomáše Tuhého jako velvyslance na Slovensko, údajně ‚až po vypršení mandátu‘, spíše však po jeho odvolání při očekávaném přehlasování zástupců sociální demokracie v nové vládě.

Potvrzené ‚soukromé‘ rozhodnutí ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV plukovníka Michala Mazánka je poslední krokem, za který nese přímou odpovědnost trestně stíhaný předseda vlády Babiš, jenž se těchto vysokých představitelů bezpečnostních složek potřeboval zbavit ještě před ustavením koaliční vlády se sociálními demokraty za podpory KSČM.

Za této personální politiky Andreje Babiše, která otřásala a stále ještě otřásá bezpečnostním a zpravodajským aparátem České republiky, mimo jiné s nepříjemnými dopady u našich zahraničních partnerů, snad již nikoho nepřekvapí zpráva IDNES.cz, že jediným kandidátem do druhého kola výběrového řízení na nového ředitele GIBS je exposlanec ANO Bohuslav Chalupa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama