PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.06.2019 17:10:57 - Taktak

Rusko

Co by se stalo, kdybychom zrušili armádu, NATO, zabijácké mise v zemích, které naprostá většina lidí ani neví, kde jsou? Myslíte si, že by nás napadlo Rusko nebo Čína? Kdyby ano, prosím sdělte, co by z toho měly? Co by nám mohly vzít? Co by měly ze silně zadluženého státu se záporným rozpočtem, který se navíc zadlužuje, zadlužuje a stále a pořád zadlužuje?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

williks

Odpověď

24.06.2019 11:50:31 - PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.
Pokud bychom zrušili armádu a opustili naše euroatlantické partnery, byla to definitivní prohra našeho polistopadového vývoje, znamenalo by to zacyklení se v minulosti, odmítnutí principů a závazků, na nichž je postavena naše bezpečnost, demokracie a prosperita. Tak to prostě je, ať se to někomu libí nebo nelíbí. Pokud bychom se v naší geostrategické poloze uprostřed střední Evropy stali Islandem ovšem bez členství v NATO, stali bychom se hříčkou v rukách silnějších hráčů, ať již z východu či západu. Vyhodili bychom tak oknem draze splacenou zkušenost našich předků s německou a sovětskou okupací, za kterou tak krvavě platili naše národní elity. Proto je nutné znát historii a nezapomínat. Nevím, proč bychom měli opakovat stejné chyby. A proč by nás napadaly Rusko nebo Čína? Proč hitlerovské Německo napadlo okolní státy v Evropě, Africe a vyvolalo světovou válku? Proč císařské Japonsko napadlo USA a další státy? Proč Sovětský svaz zasáhl ve východním Německu (1953), Maďarsku (1956), Československu (1968-1991), Afghánistánu (1979-1989)? Proč Rusko vyvolalo konflikt na Kavkaze, přepadlo Gruzii, Ukrajinu atd.? Aby vyřešilo problémy spojené s jejich zadlužeností a pomohlo jim narovnat rozpočty? Proč Čína zvyšuje svůj vojenský potenciál, expanduje mimo své hranice a přivolává budoucí konflikt? Některé nedemokratické státy, které neumí vyřešit své vnitřní politické, ekonomické či jiné problémy, reagují expanzí a podněcováním vojenských konfliktů za svými hranicemi. Tak to bylo, tak to je, a nám nezbývá než dělat vše proto, aby tomu tak již v budoucnu nebylo.