PhDr. Šárka Zdeňková

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2017 9:56:53

Dnes má ožít Vestecká spojka! Miliardy veřejných prostředků komerčnímu účelu?

Dnes má ožít Vestecká spojka! Miliardy veřejných prostředků komerčnímu účelu?

Miliardy veřejných prostředků do napojení komerčních zón na dálnici D1?

TISKOVÁ ZPRÁVA SENÁTORA ING. KOSA
Na dnešním jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy 27.4.2017 má být schválena „Smlouva o spolupráci a sdružení veřejných zadavatelů“. Tento nic neříkající název skrývá smlouvu o společném postupu investorské přípravy a realizace akce EXITu 4 a Vestecké spojky. Smluvními stranami jsou Krajská správa a údržba silnic Stč kraje, hl.m.Praha, Středočeský kraj, Ministerstvo dopravy a ŘSD.

Vestecká spojka a EXIT 4 jsou pozůstatky dříve projektované trasy Pražského okruhu v trase JVK. Tu odmítlo v petici 40 tis. obyvatel a trasa Pražského okruhu byla proto oddálena od Prahy v úseku mezi Jesenici a Říčany do současné varianty JVD.

 Nyní je opět velký tlak na realizaci Vestecké spojky i Exitu 4, aniž by jejich výstavba přinesla významný veřejný přínos. Zdá se, že několik miliard veřejných prostředků poslouží především majitelům pozemků u D1, kterým má EXIT4 a Vestecká spojka umožnit zásobování plánovaných komerčních zón a přivést jim do nich zákazníky.

Vestecká spojka není dosud v Zásadách územního rozvoje Středočeského kraje. Přesto je enormní tlak na podepsání Smlouvy a zahájení realizace.

Na minulém jednání zastupitelstva hl.m. Prahy 30.3.2017 náměstek Dolínek přerušil projednávání této smlouvy kvůli nesouhlasu zastupitelů Trojkoalice. Poté, co se na dopravním výboru ZHMP pro schválení smlouvy vyjádřili zástupci ODS a TOP 09, bude spolu s ČSSD a ANO zřejmě dostatek hlasů pro schválení Smlouvy a zahájení realizace tohoto záměru.

Vzhledem k výše uvedeným faktům i kvůli marginálnímu veřejnému přínosu Vestecké spojky a EXITU 4 a naopak k jejich významně negativním dopadům na rekreační zázemí Prahy i zhoršení kvality bydlení v daném regionu budu na zítřejším ZHMP vystupovat z pozice senátora proti podpisu Smlouvy.

Ing. Ladislav Kos, senátor

Praha 11, Praha 15, Praha 22 a okolí

KosL@senat.cz, tel.: 603 780 761

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama