PhDr. Šárka Zdeňková

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2017 11:13:19

V politické laboratoři ANO na Praze 11 jede i TOP 09

V politické laboratoři ANO na Praze 11 jede i TOP 09

V televizi právě hřímá předseda TOP 09 Kalousek, že se chystá "veřejně nepřiznaná koalice" ANO-KSČM-SPD. Na Praze 11 přitom tuto metodiku praktikuje předseda TOP 09 Praha 11 a údajný kandidát na předsedu TOP 09 Jakub Lepš.

Jak bych to pohoršení panu Kalouskovi ráda věřila, kdyby TOP 09 Praha 11 a údajný kandidát na předsedu TOP 09 Jakub Lepš nebyli ve vedení Prahy 11 spolu s ANO v nepřiznané koalici s KSČM a trestně stíhanými zastupiteli. Více v Politické laboratoři - na Praze 11:

1.11.2017 bylo publikováno: 

Jaká bude vláda? Babišova politická laboratoř je u nás – na Praze 11

Proč mít koaliční partnery, když to jde bez nich? Zdánlivě nemožným řešením bourá ANO další politicko-morální hranici. Na Praze 11, kde sídlí nejenom Agrofert, ale také radnice a zastupitelstvo pod vedením ANO, proběhl loni politický experiment. ANO chce vládnout (bez ohledu na volební výsledek) a když s partnery, tak se submisivními partnery. Pokud je nemá, potřebuje fíkové listy v podobě takových stran, které by navenek nejlépe přikryly ambice ANO. Nejlépe se k tomu hodí strany relativně úspěšné či oblíbené, bez ohledu na volební program.

Jsou dvě možnosti, jak ANO získá potřebné fíkové listy:

* Z odmítající strany si ANO „vyhlédne “ jednoho, dva zástupce, které bude ANO označovat za „přijatelné“ nebo dokonce „nejlepší“ pro tu kterou funkci. Cílem je rozklížit jednotu vyhlédnuté strany a získat část podpory. Doprovodná rétorika ANO jsou vábničky o plnění programu, odpovědném přístupu, v neposlední řadě drnkání na ambiciózní strunu vyhlédnutých zástupců.

* Druhou možností je pozvat do své vlády tzv. odborníky nestraníky a vládnout za podpory „nepřiznaných partnerů“, navenek menšinově.

Výkladový slovník politiky ANO na Praze 11:

„vládnout tzv. menšinově“ / „menšinově s ad-hoc podporou“ - ANO vládne absolutně, fíkové listy mu dělají buď všichni (pokud přistoupí na zástupce ve vládě, příp. jiném podílu na moci) nebo má jistotu podpory u „nepřiznaných partnerů“, tj. KSČM, extremistů apod. Navenek je to hra na plnění programu v souladu s tou či onou stranou.

„konstruktivní přístup“ / „konstruktivní opozice“ – Participace na politice ANO, a to i z opozičních lavic. Pokud na ni strana nepřistoupí, je veřejně vydírána, že jde proti veřejnému zájmu a vlastnímu programu. Fakticky tvoří fíkový list politice ANO. 

„destruktivní politika“ / „destruktivní přístup“ – Opoziční strany, kteří nechtějí menšinovou vládu držet v provozu např. „ad-hoc“ schvalováním jejích materiálů.

Pro vše výše uvedené platí nečitelnost a neprůhlednost. Ta je opakem transparentnosti. K tomu patří legitimizace absence zřetelné koalice. Snaha o setření principu koalice-opozice, navenek vláda všeobecné shody ve prospěch lidu.

Praha 11 má za sebou skoro dva roky od puče pod vedením ANO. Vítěz voleb Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) byl odstraněn pro údajnou „nemožnost spolupráce“ (před pár dny jsme toto slova slyšeli od ANO při rekonstrukci středočeské krajské radnice, kde se ANO spojilo s KSČM, se zástupci STAN se údajně nedalo spolupracovat). ANO na Praze 11 vládne tzv. menšinově za podpory KSČM a trestně stíhaných zastupitelů bývalého režimu ex-starosty Mlejnského, kteří ve volbách propadli. Jde o koalici veřejně nepřiznanou. Společně dělají úplně jinou politiku než ANO slibovalo obyvatelům Prahy 11. Z HPP 11 získalo ANO dva přeběhlíky, které ve své rétorice používá za „rozumné“ zástupce opoziční HPP 11 (jako fíkové listy). Když jde do tuhého a jsou konfrontováni při činech nevýhodných pro městskou část nebo při zametání hříchů předchozí radnice, do světa vykřikují, že jsou menšinová vláda s ad-hoc podporou. Když jde ještě víc do tuhého, označují opoziční HPP 11 jako „nekonstruktivní sílu“ jdoucí proti svému programu a žádají jeho podporu „ve veřejném zájmu“. Hlavní ne/činností ANO Praha 11 na radnici je moc, vliv a ovládnutí penězovodů městské části. ANO tak Praze 11 vládne s pouhými 7 zastupiteli z celkových 45 (!). To nejlepší na konec – hlavním konstruktérem politiky ANO na Praze 11 a hl. m. Praze je Jan Říčař, radní Prahy 11, pražský místopředseda ANO a kandidát na pražského předsedu. ANO sekunduje TOP 09 Praha 11 v čele s J.Lepšem, údajným kandidátem na předsedu TOP 09.

Tento text, a s ním spojená osobní zkušenost s hnutím ANO na Praze 11, je s dovolením varováním zejména pro nováčky ve Sněmovně. Aby si dali pozor, až výše uvedenou rétoriku uslyší. Mohou být totiž pro ANO ideální „konstruktivní opozicí“ a fíkovým listem i na vládní úrovni. Závěrem: Pokud chceme znát skutečné „veřejně nepřiznané“ partnery ANO, sledujme klíčová hlasování.

PhDr. Šárka Zdeňková 

zastupitelka MČ Praha 11, socioložka, Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11)

email: ZdenkovaS@praha11.cz


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama