ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2014 11:08:57

Praha 5 získá nové strážníky, na oplátku pomůže městské policii s náborem

Praha 5 získá nové strážníky, na oplátku pomůže městské policii s náborem

Městská policie v Praze dokončila na začátku letošního roku restrukturalizaci. Díky ní ubylo administrativních pozic a posílily se počty míst pro strážníky v ulicích. Praha 5 nově získala 23 míst, bohužel se ale objevily potíže s náborem lidí.

Radnice páté městské části hostila v úterý 10. června setkání ředitele Městské policie Eduarda Šustera s 1. zástupcem starosty Prahy 5 Petrem Lachnitem a starosty přilehlých městských částí Velká Chuchle, Radotín a Zbraslav.

Ředitel Šuster představil novou podobu fungování Městské policie v Praze. Nová místa pro strážníky v uliccích ale sice vznikla, nicméně se je zatím nepodařilo obsadit.

Kritéria pro přijetí nových strážníků musejí být podle Eduarda Šustera přísná: „Nábor jsme zahájili kampaní v lednu, přihlásilo se nám kolem patnácti set zájemců. Formální podmínky splnilo 471 zájemců, kteří prošli do výběrového řízení. V něm ale uspělo pouze 27 jedinců. Kritéria musí být přísná, úskalím jsou především osobnostní testy. Strážník musí být vyrovnaná a spolehlivá osobnost, nelze proto laťku jakkoliv snižovat,“ vysvětlil ředitel Šuster.

Městská část Praha 5 s lokálním ředitelstvím Městské policie úzce spolupracuje, například v oblasti preventivních akcí i regulace drogové scény.

„Podařilo se rozbít otevřenou drogovou scénu, která patřila mezi největší ve střední Evropě. Lokalitou Skalka a Na Knížecí prošlo dříve téměř 3 tisíce narkomanů denně, dnes je tento počet nižší než 200. Své zásluhy na tom mají i městští strážníci, kteří jsou v ulicích vidět. Praha 5 proto nábor na téměř tři desítky neobsazených míst podporuje, dopad na bezpečnost v ulicích bude jednoznačný,“ sdělil Petr Lachnit, 1. zástupce starosty Prahy 5.

Místní ředitelství Městské policie Praha 5 patřilo k těm, které byly personálně nejvíce posíleny. Přibylo 23 tabulkových míst, bohužel v současnosti je 28 míst stále neobsazených. Příští rok bude navíc pro zaměstnance bezpečnostních složek náročnější. Hlavní město hostí například MS v hokeji a ME ve fotbale do 21 let. I proto se rozhodla městská část Praha 5 pomoci oslovit potenciální zájemce o zaměstnání u městské policie.

Spolupráce mezi strážníky a Prahou 5 je dlouhodobě na vysoké úrovni. Osvědčil se model přímé spolupráce s jednotlivými odbory úřadu, například Odborem dopravy, správy veřejného prostranství, nebo školství. Díky tomu lze reagovat na vzájemné požadavky mnohem rychleji, daří se organizovat preventivní akce. Rozhodli jsme se proto i nyní vyjít prosbě pana ředitele vstříc. Nabídli jsme například naše informační kanály pro oslovení širší veřejnosti a až bude zahájena nová náborová kampaň, tak budeme ve spolupráci pokračovat,“ dodal Petr Lachnit, podle kterého by zvýšení počtu strážníků v ulicích pomohlo řešit například aktuální problematiku s krádežemi v souvislosti s výkupem surovin ve sběrnách, lépe monitorovat zastavárny nebo účinněji regulovat drogovou kriminalitu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama