Prof. Ing. Václav Klaus, CSc

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2010 12:09:00

Volba Prahy je uznáním pro Česko

Volba Prahy je uznáním pro Česko

Přípitek prezidenta republiky na slavnostním obědě pro prezidenty USA a Ruské federace

Vážení páni prezidenti, pane prezidente Medveděve, pane prezidente Obamo, vážení vzácní hosté, dámy a pánové,

dovolte, abych Vás dnes ještě jednou co nejsrdečněji přivítal zde na Pražském hradě, na místě, které je po staletí symbolem české státnosti a které bylo dějištěm mnoha významných historických událostí.

Za takovou historickou událost považuji – a spolu se mnou i většina české veřejnosti, a já věřím, že i většina rozumných lidí na celém světě  – Váš podpis smlouvy o omezení strategických jaderných zbraní, ke kterému došlo před několika minutami. Chápeme tuto smlouvu jako důležitý signál a jako významný krok vpřed ve snaze učinit náš svět bezpečnější. Věřme, že bude mít v dohledné době další pokračování.

Vážíme si toho, že jste si k dnešnímu podpisu vybrali právě Českou republiku, její hlavní město Prahu a Pražský hrad. Tato Vaše volba je pro nás uznáním politické, ekonomické i sociální vyspělosti a stability naší země, a v neposlední řadě i výrazem dobrých vztahů s oběma Vašimi státy. Věřím, že i jarní atmosféra Prahy přispívá k dobrým pocitům z Vašeho setkání.

Zatímco prezident Obama – společně se svou manželkou Michelle – navštívil Pražský hrad právě před rokem, prezidenta Medveděva mám tu čest přivítat zde poprvé a chci mu tímto oplatit jeho pohostinnost a přátelské přijetí, kterého se mi dostalo loni v říjnu v Moskvě. Je dostatek důvodů k tomu, aby se naše vztahy s oběma Vašimi zeměmi v budoucnu dobře rozvíjely.

Dovolte mi, vážení páni prezidenti a vážení vzácní hosté, abych pozvedl číši a připil na zdraví Vás všech, na přátelství mezi našimi zeměmi a na úspěch právě podepsané smlouvy.

Václav Klaus, Rudolfova galerie, Pražský hrad, 8. dubna 2010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama