Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2015 12:00:50

Pilotní projekt VZP umožní vyšetření prostaty zdarma

Pilotní projekt VZP umožní vyšetření prostaty zdarma

Již dlouho se u nás hovoří o důležitosti prevence ve zdravotnictví. Rakovinou se zabývám celý život. Jedná z nejdůležitějších věcí je právě prevence. Musíme na ní klást veliký důraz a myslet na ní.

Již dlouho se u nás hovoří o důležitosti prevence ve zdravotnictví. Rakovinou se zabývám celý život. Jedná z nejdůležitějších věcí je právě prevence. Musíme na ní klást veliký důraz a myslet na ní. Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla pro projekt časného záchytu rakoviny prostaty pro 5000 mužů. Pilotní projekt jsme 27. 4. schválili ve správní radě VZP s cílem podpořit včasný záchyt onemocnění, které ročně postihne kolem 9000 českých mužů. Čtvrtina nových onemocnění se nyní zjišťuje pozdě, kdy už šance na vyléčení bohužel téměř nejsou. Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění mužů.


Projekt startuje v červnu a zvýší povědomí o závažnosti této diagnózy. Bude se týkat mužů od 55 do 60 let věku, poskytne 2500 korun každému zájemci o vyšetření u předem stanovených urologů. Muž za vyšetření zaplatí lékaři a účet si pak nechá proplatit od VZP. Na pilotní projekt vyčlenila VZP 12,5 milionu korun.


Vyšetření by mělo rakovinu prostaty vyloučit, případně ji odhalit včas, kdy ji lze většinou vyléčit. Podmínkou příspěvku je doporučení lékaře-urologa. Těch bude do projektu zapojeno až 150, vybere je odborná společnost, která také je garantem pilotního programu.


Součástí vyšetření bude vedle osobní a rodinné anamnézy také klinické vyšetření, vyšetření moči, sonografie ledvin, močového měchýře a prostaty a odběr krve na zjištění tzv. prostatického antigenu. Při další návštěvě doporučí lékař na základě výsledků pacientovi buď biopsii prostaty, kdy se z ní odebere pro další zkoumání vzorek, nebo stanoví interval dalších kontrolních návštěv.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama