Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.02.2016 12:32:24 - Ježková

Virus zika

Je údajně velká pravděpodobnost, že pokud se něco nestane, rozšíří se i do Evropy. Pokud to ale chápu dobře, rizikem je jen pro těhotné a jejich plod? A když mě komár štípne, drží se ve mně ten vir nějakou dobu? Co když třeba v tu chvíli těhotná nejsem, ale za měsíc po bodnutí komárem budu? Je to i tak riziko?

Odpověď

07.02.2016 11:24:15 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
K viru Zika, myslím, že řada informací, které dostáváme nejsou plně ověřené. Zřejmě bude nějakou dobu trvat, než se objeví seriozní zprávy. Obecně však platí, že informace z viru může infikovat naše buňky a ta informace v nich zůstává. Pokud se však organismus dostatečně ubrání, tak se vlastně informace z viru zbaví. Je to prosím velmi laicky řečeno, ale platí to i o ostatních virech.