Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2021 8:39:00

Aby naše planeta byla plná života i za sto let

Aby naše planeta byla plná života i za sto let

Komentář na facebookovém profilu k ekologii.

 ABY NAŠE PLANETA BYLA PLNÁ ŽIVOTA I ZA 100 LET

Elektroauta, udržitelná spotřeba, změny klimatu. Témata, o kterých se hodně mluví a u kterých se setkávám s dvěma extrémy: někteří by se nejraději vrátili „na stromy“ a v malých komunitách obdělávali pole primitivními prostředky, jiní zase vidí rudě, jakmile slyší slovo „ekologický“. Asi o mně víte, že nemám rád extrémy – nikde, tedy ani pokud jde o životní prostředí.

Planetu jsme nevyrobili, nemůžeme ji ničit

Člověk nemusí být věřící, aby v sobě našel úctu k něčemu tak úžasnému, k něčemu tak komplexnímu, k něčemu, co existovalo dávno před námi – k planetě Zemi. Je to náš prostor k životu, bez ní by život nebyl. A protože nic takového, jako je Země a příroda kolem nás, nejsme schopni sami vytvořit, musíme o ni pečovat a zachovat ji dalším generacím.

Lepší vzduch

Za posledních 30 let se u nás životní prostředí posunulo k lepšímu. Komunisté plundrovali zemi, na člověku a přírodě nezáleželo. Moje generace si dobře pamatuje ten smog, špinavé řeky, lány bez mezí, zničená města i venkov. Byly to vlády ODS, které se zasadily například o odsíření elektráren a o mnoho dalších opatření, která zajistila, abychom dýchali čistší vzduch, měli čisté řeky a všude zeleň. Mám ale strach, že dnes se socialistická mentalita v přístupu k životnímu prostředí opět vrací. Příkladem je katastrofa na Bečvě. Vyšetřování úhynu 40 tun ryb dlouho vázlo a viník dosud nebyl potrestán. Nesmíme nikomu dovolit, aby mohl beztrestně devastovat přírodu. To bude jeden z hlavních úkolů naší vlády. Aby se rozumným pravidlům na ochranu přírody nikdo nemohl vysmívat.

Aby z Česka nebyla poušť

Bez vody není život. Ale v posledních letech Česko vysychá. Nesmíme dovolit, aby pro naše vnuky byla voda luxusem, proto jsme SPOLU vytvořili jasný plán, jak vodu chránit.

  • Ochranu vody zakotvíme do Ústavy ČR. Sjednotíme pravidla a kompetence týkající se vody.
  • Obnovíme přirozený vodní režim v krajině. Podpoříme obnovu mokřadů, tůní, malých vodních nádrží a niv. Zpomalíme vybrané vodní toky a zprůchodníme je pro migraci ryb. Zrevidujeme meliorace a podpoříme jejich zrušení tam, kde z půdy zbytečně odvádějí vodu.
  • Ochráníme vodu před znečištěním z průmyslu, skládek i zemědělství. Zajistíme průběžný digitální monitoring kvality toků v rizikových oblastech. Tragédie z Bečvy a neschopnost státu najít viníka se už nesmí opakovat.
  • Zlepšíme dostupnost pitné i užitkové vody. Podpoříme stabilní vodohospodářskou infrastrukturu a propojování vodárenských soustav. Podpoříme modernizaci čističek, využívání vyčištěných odpadních vod a alternativního čištění.

Hospodařit, ne vysávat

Hodně jezdím po naší zemi, mluvím s farmáři, kteří se shodují, že mnohé obří agroholdingy hospodaří špatně. Krajinu chtějí jen vytěžit, nezajímají se, co bude za desítky let. Chceme proto podpořit rodinné farmy a dobře hospodařící zemědělce místo velkých firem, kterým jde jen o zisk.

Proto

  • Přicházíme se systémem podpory ekologického režimu hospodaření.
  • Chceme, aby Česko bylo bio.  Nejen z hlediska kvality potravin, ale i životních podmínek zvířat.
  • Zastropujeme zemědělské dotace. Cílená podpora malých a středních firem pomocí dotace na první hektary. Protože korporace už další dotace nepotřebují.
  • Zajistíme, aby se na venkově dalo žít a pracovat. Rozvoj dopravní infrastruktury a kvalitního internetu mimo velká města je důležitý bod.

Bez uhlí

Uhlí bude minulostí, ale zároveň musíme být schopni vyrobit dost energie z jiných zdrojů, abychom byli v bezpečí.

  • Vzroste význam zemního plynu jako přechodného zdroje k vyrovnávání výkyvů. Nárůst jeho podílu nás ale nesmí geopoliticky ohrozit. Proto zajistíme podíl na terminálu LNG v sousední zemi, abychom měli přístup k více zdrojům.
  • Podporujeme výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech pod podmínkou, že ho nebudou stavět ruské ani čínské firmy. Budoucnost využití jádra vidíme v menších modulárních reaktorech.
  • Nová fotovoltaická zařízení na sto tisících střech do roku 2025. Vlastníkům se zjednoduší instalace zařízení na domech, získanou energii budou moci sdílet nebo prodávat. Zavedeme provozní podporu menším fotovoltaickým zařízením díky soutěžení v aukcích (zelený bonus vyplyne z rozdílu mezi tržní cenou a nejnižší vysoutěženou cenou).
  • Česko přestane zaostávat v šetření energií. Ve veřejných zakázkách zohledníme celý životní cyklus a podpoříme efektivnější nakládání s energiemi ve státních budovách.
  • Zjednodušíme dotace pro malé a střední firmy, budeme pokračovat v programu Zelená úsporám (zateplování, výměna kotlů, instalace FVT ve spojení s bateriemi, tepelná čerpadla s FVT).

Konzervativní zelená politika je rozumná, věcná, založená na datech. Možná proto nezpůsobuje takový povyk, ale zase je mnohem účinnější než hysterický alarmismus.

SPOLU ochráníme přírodu pro příští generace. Podívejte se sami ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama