Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 22:25:00

Vadí nám nekonzistentní informace ze strany autorit státu

Vadí nám nekonzistentní informace ze strany autorit státu

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k návrhu usnesení Senátu k aktuální situaci v důsledku platných omezení v nouzovém stavu a celostátní očkovací strategii

 Vážený pane předsedající, vážený pane ministře.

Určitě očkování je tím momentem, který nás může z toho covidového problému vytáhnout. Dovolil bych si určitý pohled, řekněme, zdola, pohled z prostředí okresní nemocnice. Zkusím to trochu strukturovat. Nepochybně v současné době pořád ještě přetrvává určitá chaotická distribuce vakcíny. Protože plánování indikovaných skupin pacientů, určitě k tomu potřebujeme správný harmonogram dodávky vakcín, a bohužel vládne chaos...

Předem avizovaný rozpis dodávek zatím nebyl nikdy dodržen. Víte, ono to neudělá ani tak problém v očkovacím místě v nemocnici, resp. v očkovacím místě, které je zřízeno někde v tělocvičně nebo v hale. Ale problém je třeba s těmi mobilními týmy, které vyjíždějí do ústavů sociální péče především. To, že se to zvládá, je tedy, musím říct, výsledkem zcela mimořádného, výjimečného nasazení především zdravotnických pracovníků.

Určitě nám chybí, resp. vadí některé nekonzistentní informace ze strany autorit státu. Protože nejsou úplně správně definovány postupy pro transport. Názory jednotlivých vliv držících odborníků se liší. Příklad. Jistě víte, kam směřuji. Jde o: naředit, nenaředit. Může se s vialkou naředěnou pohybovat? Nemůže. To je určitě problém. Potom jistě ti zdravotníci jsou vystaveni různým kontrolám, kteří nevědí, co mají dodržovat. To je taková nekonzistentní centrální informace v tomto.

Především ale chci říct, že plán očkování přišel, pane ministře, pozdě. Protože plán očkování jsme dostali víc jak týden po zahájení očkování, podobně to bylo s nepřipraveným a neodladěným rezervačním systémem. Bylo pro nás nepochopitelné, že původní záměr ministerstva byl omezit očkování proti koronaviru pouze pro určené skupiny zdravotníků. V době pandemie potřebujeme všechny ty zdravotníky a je třeba si uvědomit, že neřešíme pouze SARS-CoV-2, resp. covid-19, ale potřebujeme zdravotníky i pro jiné další diagnózy u ostatních pacientů. Tento proces se nesmí zastavit tím, že někteří by nebyli očkováni.

Další věc, která nám vadila, byla taková minimální flexibilita ze strany státního aparátu po schválení plánu očkování, např. ÚZIS vyžadoval v registru ISIN u očkovaných pacientů zaškrtávat zcela irelevantní seznam profesních skupin, např. večer před spuštěním byly ještě dodávány metodiky, jak správně se systémy pracovat. To souvisí s IT podporou. Protože ještě ve třetím týdnu od zahájení očkování byly veškeré informace bohužel zadávány do registru ručně a nefungovalo tehdy napojení na nemocniční informační systémy, ale navíc se pořád ještě některé informace dublují, počet vakcinovaných se zadává do dvou různých registrů: a sice ISIN a CFA.

Navíc ta identická data jsou odesílána zdravotním pojišťovnám. V IT podpoře ještě to, že vyžadovat od seniorů 80 plus, aby se průběžně hlásili s pomocí dvou PIN a sledovali uvolněné termíny, to bylo absurdní. To hlavní, pane ministře, co nás mrzí, je opravdu nedostatek vakcín. Zásadní věcí je právě tato skutečnost, ale divíme se, že některé státy ostatní si s tím dokáží poradit.

Poslední otázka s tímto bodem související. Rádi bychom věděli, jestli plánujete doporučit odsouvat druhou dávku anebo primovakcinaci, obojí v případě nedostatku vakcín.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama