Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2017 14:32:21 - Petr Kuře

Americká imigrační politika

Nemyslíte, že je od USA pokrytecké válčit na blízkém východě ale zříci se následků za své činy? Myslím tím dnešní spekulace o tom, že Trump odmítá v USA přijímat jakékoliv imigranty. To jako že je máme přijímat pouze my-EU? Nebo nikdo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.01.2017 21:02:11 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
 Vážený pane Kuře,

soudím, že pokud by se odpor k imigrantům dovedl do důsledků, musel by pan Trump reflektovat, že je také jen potomkem imigrantů, jeho vlastní děti že jsou - jazykem, který je pro to Trumpovými fanoušky užíván - děti "vypadlé ze žen," které se do USA přistěhovaly, což by ho mohlo vést i k rozhodnutí předat veškerou politickou moc potomkům původních obyvatel. Tak daleko to asi nepůjde. Zbytek je využívání strachu pro politické účely. Co se přijímání uprchlíků týká, jsou jich zdaleka největší počty v zemích sousedících se zeměmi konfliktu (nikoli přímo v EU) a klíčový problém vidím v perspektivách dětí a mládeže v těchto podmínkách: pokud se jim nedostane vzdělání a rozumného startu produktivního života, budou z nich vyrůstat ztracené generace, jejichž přilslušníci pak mohou být ze zoufalství a bezvýchodnosti ochotní k čemukoli. A co se úspěchů americké ekonomiky týká, nezapomínejme na drobnosti toho typu, že například zakladatel firmy Apple byl synem imigranta ze syrského Homsu - bez imigrantů by spousta úspěšných proudů posunujících Ameriku i svět dopředu, neexistovala, mebo by k uplatnění jejich talentu došlo někde jinde.

--Jiří Zlatuška