Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.07.2016 14:42:02 - Tabáček

Každý pátý Rus uvažuje o emigraci

Píší o tom na novinkách. Můj dotaz. Máme se bát toho, že po imigrantech se Sýrie, budou přicházet ve velkém i z Ruska? Jak dlouho se podle vás tamní režim-Putin udrží ještě o moci? A myslíte, že pak čekají Rusko světlejší zítřky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.07.2016 17:14:20 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Vážený pane Tabáčku,
díval bych se na věc z pozitivního úhlu pohledu, a to ve dvou věcech:
Zaprvé, pokud opravdu každý pátý Rus uvažuje v důsledku stávajících poměrů v zemi o emigraci, je to svědectvím o docela zdravém uvažování ruského obyvatelstva. To samo je podmínkou zlepšení poměrů.
Za druhé, utečenci přicházející v prvních sledech patří zpravidla k těm iniciativnějším a schopným vlastní činností se postarat o sebe i přinášet prospěch svému okolí. To bych viděl jako další důvod, proč bát se, a zejména bát se pomáhat lidem v nouzi, je opravdu jen zbytečnou pošetilostí.
A přidal bych i za třetí, totiž že si máme vážit toho, že už není nutno utíkat od nás a že se v jiných zemích nemusejí starat o naše utečence. Takové doby také bývaly a počty našich utečenců jen za dobu komunismu byly celkově na úrovni stovek tisíc, i když byly i případy, kdy byl útěk jen fingovaný (pamětníci si pamatují vyslaného teroristu, na kterého se po návratu v médiích za podle jeho nápadů odpálenou nálož pěly oslavné ódy, i popová píseň na to téma vznikla). Ostatně i nás se mnozí báli - pamatuji, jak kvůli svým zkušenostem s námi měli po otevření hranic v obchodech v sousedních oblastech nápisy "Češi nekrást tady!", a po našem vstupu do EU lidem od nás ze strachu leckde nechtěli dovolit pracovat.
Srdečně zdravím,
--Jiří Zlatuška