Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.07.2016 13:10:14 - Miloš Kopecký

Proč nám politici lžou, že máme povinnost přijmout uprchlíky?

Dobrý den,
odkazuji se na právníka, který jasně říká, co je v úmluvě napsáno. Žádný uprchlík nemá nárok na azyl, pouze může o něj požádat a je na konkrétní zemi, aby uznala za vhodné, zda ta dotyčná osoba může být pro náš stát prospěšná a dokonce, její povinností uznávat hodnoty naší země. Je rozdíl, mezi zákony a hodnotami naší země. A ještě k tomu, Islámské hodnoty jsou v rozporu s našimi, tak proč lidem s islámskou vírou není azyl odebrán???
A pokud potřebujeme migranty na práci, tak mohou přijít v rámci pracovních agentur, působí jich více než dost, kde si agentury vyberou potřebné uchazeče. Je zvláštní, že migrace je jevem hlavně Evropy, neboť v asijských zemí je tento trend opačný. Čím to je, že si asijské státy více váží a chrání své občany (sociální dávky jen pro občany), než státy Evropské, které se neustále ohání lidskými právy....?

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Legenda-ceskeho-ustavniho-prava-Kvoty-jsou-pravnicky-nesmysl-nikdo-nas-k-nim-nemuze-donutit-444338

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.07.2016 13:41:40 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Vážený pane Kopecký,
máme obecné závazky vyplývající z mezinárodních úmluv, k nim patří i to, že se o případných nárocích rozhoduje podle správního práva (což ostatně plyne i z naší Ústavy). Tím je věc dána, o lžích politiků v této věci nic moc nevím. Migrace mimo Evropu je mnohem výraznější než do Evropy nebo uvnitř Evropy (přehledné znázornění na páté straně zde: http://bit.ly/29MVmCg, novější data znázornění stejným způsobem jsou v následujícím odkazu):  v Evropě je mezinárodních migrantů jen 10,3 procenta, zatímco v Západní Asii včetně Středního Východu je to 14,8 procenta, v Severní Americe je to 15,2 procenta, v Oceánii dokonce 20,6 procenta; v absolutních číslech má Asie má přibližně stejný počet mezinárodních migrantů jako Evropa (75 milionů vs. 76 milionů), ve Východní Evropě dokonce mezi lety 2000 a 2015 došlo k poklesu jejich počtu, i když se počet třeba u nás v té době zdvojnásobil, podobně jako se zdvojnásobil v Saudské Arábii v mnohem vyšším počtu i proporci, nemluvě o ještě výraznějších nárůstech třeba v Libanonu nebo Spojených arabských emirátech, cf. http://bit.ly/29MYEWt). Hodnotou naší země je respekt k lidským právům, včetně Všeobecné deklarace, a také sekulární společnost - svoboda víry i náboženského vyznání je u nás ústavně zaručena (Hlava první Listiny) a skládal jsem jako poslanec slib, že tato ustanovení budu zachovávat.
--Jiří Zlatuška