Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.01.2017 14:38:24 - 1Alan

jmenování, vyznamenání atd.

Jaký je váš názor na pokus o jmenování Karla Srpa členem Etické komise? Je to vůbec právně možné? Tak přeci jen od té samé komise nedostal osvědčení účastníka protikomunistického odboje, neboť byl několik let registrován jako spolupracovník StB. A kdo ho vlastně prezidentovi navrhl? Nebo to rozhodl zcela sám? Jste rád, že jmenování Sobotka nepodepsal? A druhá část dotazu. Dělají to všichni politici, že vyznamenávají a různě se odvděčují těm, co je podporovali. Nemělo by se to nějak zakázat nebo regulovat? Taky nechápu, jak někdo z vyznamenání od kamaráda, ze něco jiného než kamarádství, může mít radost

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.01.2017 11:41:59 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Vážený pane Alane,

je premiérovou povinností dbát na dodržování zákona a kontrasignací přejímá odpovědnost za prezidenta, který odpovědný není. Detaily kauzy samozřejmě neznám, ale okolnosti které uvádíte, vyjádření konkrétních obětí udávání v tomto případě a také obecné povědomí o panu premiérovi mne vedou k přesvědčení, že konal správně. Ve dvojici prezident - kontrasignující premiér je to v našem ústavním uspořádání druhý z nich, kdo má věcnou odpovědnost, zatímco ten první je nepolitickým reprezentatem, který nemá možnost uplatňovat libovůli vůči odůvodným krokům toho druhého. Důvody pro extra zákazy v souvislosti s danou věcí nevidím: naopak soudím, že požadavek dvou podpisů, nikoli jen jednoho, zde zafungoval tak, jak by v podobném případě fungovat měl; kdyby to pan Ovčáček veřejně zbytečně nerozšlapával, bylo by to proběhlo docela diskrétně a bez většího rozruchu.

S pozdravem,

--Jiří Zlatuška