RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2010 11:01:41

Česká armáda je v dobrých rukou

Česká armáda je v dobrých rukou

Ministr obrany Alexandr Vondra Generální štáb Armády České republiky.

Zde poprvé nového ministra přivítal náčelník Generálního štábu armádní generál Vlastimil Picek a představil nejužší velení české armády, velitele operačních stupňů, ředitele sekcí a samostatných odborů GŠ AČR.

Seznámil ministra s aktuální strukturou a hlavními úkoly, které armáda plní, s rozvojovými projekty a v neposlední řadě informoval o nasazení našich vojáků v zahraničních operacích, včetně výhledu na příští období.

Alexandr Vondra poté na setkání s médii zdůraznil, že česká armáda je dobře vedena a že bude chtít s Generálním štábem velmi úzce spolupracovat. „Ta spolupráce je nezbytná, pokud máme vyřešit všechna úskalí, která nás v nejbližší době čekají," uvedl ministr Vondra. Do podzimu by chtěl stihnout navštívit všechna významná velitelství a vojenské posádky, aby se podrobně seznámil s náplní činnosti příslušníků české armády.

Ministr podtrhl důležitost přípravy rozpočtu na příští rok. „Koaliční smlouva nás zavazuje ušetřit 2,1 miliardy korun a je nesporné, že krácení některých nákladů, tedy i personálních, je nezbytné. Mým cílem je najít rezervy napříč výdaji tak, aby se úspory co nejméně dotkly výkonných složek armády, aby nebyla ohrožena obranyschopnost našeho státu, ani jeho klíčové závazky v rámci spojeneckých svazků v NATO. Budu se snažit každé restriktivní opatření promýšlet, aby se co nejméně dotklo těch, kteří to s armádou myslí vážně a chtějí zemi odhodlaně sloužit. O ty musí být postaráno a ti musejí mít zároveň v hlavě dlouhodobou vizi působení v resortu," řekl ministr obrany.

Poznamenal, že hodlá ustanovit tým odborníků, jejichž hlavním úkolem bude práce na Bílé knize, tedy zásadním koncepčním materiálu o budoucnosti armády, která v České republice chybí od roku 1995. Práce by měly být zahájeny také na dotažení kariérního řádu. „Vojákovi musí být jasné, co od něj armáda očekává a jaké možnosti mu za to může nabídnout," řekl.

Zdůraznil, že nechce dělat žádná neuvážená rozhodnutí a že proces šetření nesmí být plošný. Konstatoval, že ve všech resortech, tedy nejen na obraně, budou ministři a jejich týmy postaveny před dvě možnosti - buď snížit mzdové prostředky nebo sáhnout do počtu pracovníků. V resortu obrany se bude jednat ve výsledné podobě o kombinaci těchto variant.

Na pořad během setkání s novináři přišla také otázka působení českých vojáků v Afghánistánu a možné navýšení jejich počtu v koaličních silách operace ISAF. Podle nového ministra obrany je jisté, že snižování počtu českých vojáků v této misi nepřichází v nejbližší době v úvahu a že je třeba dokončit práci, která v Afghánistánu byla dosud odvedena.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama