RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2010 15:02:32

Česká republika se zapojila do pomoci Pákistánu

Česká republika se zapojila do pomoci Pákistánu

Armáda ČR přepraví do Pákistánu postiženému přírodní katastrovou humanitární materiál.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Na návrh ministra obrany Alexandra Vondry schválila ve středu 25. srpna 2010 vláda ČR zapojení Armády České republiky do pomoci Pákistánu postiženému přírodní katastrovou.

 

Armáda České republiky je připravena pro přepravu humanitárního materiálu do Pákistánu poskytnout leteckou přepravu ve formě dvou letů v rámci systému SALIS (Strategic Air Lift Interim Solution). Dohromady se jedná o zhruba 24 letových hodin v hodnotě do 30 milionů korun předplacených v rámci tohoto systému Českou republikou pro letošní rok. Předpokládá se, že půjde o dva lety z Kodaně do Islámábádu a zpět v období od 27. srpna do 2. září 2010.

 

Evropská unie požádala v souvislosti s katastrofickými záplavami v Pákistánu dne 23. srpna 2010 členské státy o zabezpečení letecké přepravy humanitárního materiálu pro obyvatelstvo v zatopených oblastech. Česká republika je jedním z prvních států, které konkrétní nabídkou reagují na tuto žádost Evropské unie.

 

Systém SALIS byl vytvořen v rámci NATO na základě memoranda podepsaného většinou členských států NATO včetně České republiky v roce 2004. Jeho podstatou je zajištění letecké přepravy zejména nadrozměrného nákladu prostřednictvím civilních leteckých přepravců provozujících dopravní letouny An-124 Ruslan. Příslušný kontrakt na určitý počet letových hodin s vybraným leteckým přepravcem sjednává NATO. V rámci systému SALIS lze uskutečňovat přepravu materiálu jak pro potřeby NATO, tak Evropské unie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama