RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2010 19:38:55

K prostějovským vojákům - jste lidé na svém místě

K prostějovským vojákům - jste lidé na svém místě

Ministr obrany a náčelník Generálního štábu navštívili v pátek 3. srpna v Prostějově 102. průzkumný prapor a 601. skupinu speciálních sil.

„Čeká nás tak trochu plavba v peřejích a zejména příští rok nebude úplně jednoduchý. Dělám a budu dělat ale všechno pro to, aby to, co tvoří základ Armády České republiky – tedy vojáci z povolání – nebyli tím manévrováním jakkoliv poškozeni, a abychom uchránili, a pak i dále rozvíjeli sílu, která ve vás je,“ řekl vojákům 102. průzkumného praporu ministr Vondra a pochválil je za předvedené ukázky: „Z krátkého pobytu tady v Prostějově mám výborný dojem. Je evidentní, že jste lidé na svém místě.“

102. průzkumný prapor je útvarem společných sil AČR a je jedinou čistě průzkumnou specializovanou jednotkou v české armádě. Prostějovští průzkumníci od roku 2003 pravidelně působí v zahraničních misích – letos byli také součástí kontingentů provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru a v Kosovu.

Prapor, symbolicky pojmenovaný po generálu Karlu Palečkovi, legionáři a zakladateli československých výsadkových jednotek, je určený k vedení bojového průzkumu, optoelektronickému vzdušnému průzkumu a hloubkovému průzkumu, včetně provádění například úderných akcí.

Hlavními součástmi průzkumného praporu je lehká a těžká průzkumná rota a roty hloubkového průzkumu a bezpilotních průzkumných prostředků. Ta je vybavená dvěma komplety bezpilotních průzkumných prostředků Raven, které dostali vojáci do výzbroje vloni v listopadu a jeden z nich využívají v misi v Afghánistánu.

„Tento prostředek slouží pro přímou podporu malých jednotek a kromě toho, že může sbírat informace, může také jednotku chránit tím, že díky němu mají vojáci větší přehled o prostředí, v němž se pohybují,“ řekl zástupce velitele společných sil brigádní generál Milan Kovanda.

Po prohlídce vybavení 102. průzkumného praporu a ukázce výcviku MUSADO navštívil Alexandr Vondra 601. skupinu speciálních sil. Ta je jediným zástupcem tohoto druhu vojska v českých ozbrojených silách a na rozdíl od ostatních jednotek české armády plní úkoly, které mají vždy strategický význam – a díky tomu se významně podílí na zajištění obrany a bezpečnosti České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama