RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2010 8:32:00

Musíme vykřesat všechnu energii a sílu

Musíme vykřesat všechnu energii a sílu

Nominační projev na místopředsedu ODS na Kongresu ODS.

Dámy a pánové, milí delegáti,

to, co se tady dnes děje, není revoluce, jak tu zaznělo. To je jenom ten z krásných okamžiků v dějinách, kdy demokracie funguje. A jinak to ani v naší straně být nesmí, protože my jsme Občanská demokratická strana. Zaznělo to tu včera mnohokrát: tento Kongres je osudový.

Před 19lety se ODS vydala po modré a v roce 2006 jsme dosáhli historického vítězství. Po něm následovaly čtyři roky utrpení. Poslední rok nám docházel dech. Neměli jsme silné vedení, bulvarizace politiky nahrazovala zásadové postoje.

Letošní volby jsou pro nás vážným varováním. Ano, náš hlavní protivník Jiří Paroubek jeviště opustil. To je výborná zpráva pro stát, ale také důvod k sebereflexi. Už nemůžeme spoléhat na bonus, který nám přinášelo jeho nabobství a jeho arogance. Naše postavení není vytesané do mramoru. Nebudeme-li dělat srozumitelnou politiku, můžeme na věky přijít o výsadní pozici na české pravici.

Velká část veřejnosti - a naši voliči zejména - chápou výsledek voleb jako příležitost. Jako šanci v naší zemi odpovědně vládnout a udělat pořádek. Pokud tuto šanci nevyužijeme, ztratíme důvěru veřejnosti a našich příznivců a půjdeme si pro výprask v komunálních i senátních volbách.

S nadsázkou jsem říkal: procházíme jakýmsi pomyslným Údolím smrti. Máme-li ve zdraví přežít, musíme se dnes večer loučit s vědomím, že jsme zvládli tři těžké úkoly.

Za prvé potřebujeme se rozejít jako strana, která je vnitřně posílená. Jako strana, která stojí za svým předsedou Petrem Nečasem, který se odvážně i rozvážně postavil do našeho čela v době krize.

Za druhé musíme vrátit naší politice obsah. Politika je služba veřejnosti. Nesmíme dopustit, aby se politika měnila jen v kšeftování s pozicemi a dostala se do vleku pouhých privátních zájmů.

A zatřetí, potřebujeme mít v čele lidi, kteří jsou pevní a zásadoví a také důvěryhodní. Žádné třtiny ve větru, ale politiky, kteří mají svůj srozumitelný životní příběh a nesou konkrétní politická témata. A také politiky, kteří o stranu pečují. To nejcennější, co vůbec máme, jsou totiž naši členové. Lidi, kteří mají ODS v srdci a veřejně se k ní léta hlásí z přesvědčení, ne kvůli penězům či jiným výhodám. A tito lidé nesmějí mít pocit, že dávají ODS víc, než ona dává jim. A v ODS nesmí být atmosféra, kdy se lidé bojí projevit názor nebo stranu dokonce ve studu opouštějí. Naopak - musíme jejich srdce a hlavy zapálit a vykřesat všechnu energii a sílu. Jen tak se znovu dostaneme znovu na vrchol.

Dámy a pánové, vážení delegáti,

stojím tu před Vámi jako jeden z kandidátů na místopředsedu. Vážím si nominace ze všech 5 regionů a chci straně sloužit naplno a se vším, co k tomu patří.

Říká se o mně, že některým členům ODS vadí tři věci:

- že jsem v ODS krátce,

- že prý stranu rozděluji,

- a že jsem před volbami zorganizoval schůzku v Klánovicích.

Takže zaprvé: Ano, v ODS jsem od roku 2006, ale v české politice jsem dlouho a za svobodu jsem začal bojovat již někdy v roce 1987. Mé názory a výsledky mé práce jsou veřejně známé a stokrát prověřené. Nelavíruji, netaktizuji, nepřebíhám ze strany na stranu. Jsem zvolený senátor a v této volbě mne podpořil i senátní klub ODS.

Za druhé, vždycky jsem se v politice snažil lidi spojovat a hledat řešení. Své konkurenty jsem nezadupával do země. Vždycky jsem se naopak snažil zasypávat příkopy. Spolupracoval jsem s Václavem Havlem i Václavem Klausem. Ne vždy se mnou ve všem oba souhlasili, ale jsem rád, že jsem stál po jejich boku a vážím si jich jako velkých státníků, kteří pro naši zemi vykonali víc než kdokoliv tady z nás.

A za třetí. Schůzku v Klánovicích jsem svolal s rozvahou, vědomě a kdybych se dnes rozhodoval znovu, zachoval bych se stejně. Pozval jsem na ni lidi napříč celou republikou, lidi, o nichž vím, že jim jde o budoucnost ODS, že jim náš osud není lhostejný. Se všemi jsem to individuálně před tím konzultoval. A není, myslím, vůbec náhoda, že na schůzku přijela většina zde stojících kandidátů na místopředsedy. A jsem rád, že schůzka rozpoutala tolik potřebnou diskusi o dalším směřování ODS.

Tyto tři výtky někteří uvádějí jako důvod, proč jsem nebyl zván do hlasovacích vlaků. Jsem ale také dost starý na to, abych někde s vašimi hlasy obchodoval. Věřím totiž, že svobodná volba je základním a nejvyšším principem demokracie a nikdo z nás si toto nesmí vzít.

Proto tady stojím veřejně a žádám vás nyní o podporu a váš hlas. Snažil jsem se poslední týden, pokud to časově bylo jen trochu možné, všechny regionální sněmy objet a vysvětlit vám, o co mně - a věřím, že i nám všem - nyní jde. Nekandiduji proto, abych se vyšplhal do nějaké funkce. Dělám to proto, že mám obavy o budoucnost naší strany a nabízím svou pomoc.

Pokud mi dáte důvěru, budu pro Občanskou demokratickou stranu v celé zemi pracovat se stejným nasazením a stejnou odvahou, jako jsem to dělal pro svobodu, demokracii a bezpečnost této země posledních 25 let.

Děkuji.

RNDr. Alexandr Vondra, senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama