RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2010 20:02:00

Nejedná se o aktivní prvek protiraketové obrany

Nejedná se o aktivní prvek protiraketové obrany

Alexandr Vondra o centru včasného varování.

Zvažované centrum včasného varování, o kterém jednají Česká republika a Spojené státy, představuje podle Alexandra Vondry první krok pro budoucí systém protiraketové obrany v rámci NATO.

„Z mého pohledu je to jen první krůček. Jedná se o pasivní prvek protivzdušné obrany státu, ne prvek aktivní. Centrum včasného varování spočívá v jednom či dvou počítačových terminálech, které by byly umístěny v České republice a dávaly by nám informace o tom, zda byla někde vypálená raketa a kam směřuje,“ uvedl Alexandr Vondra.

Zdůraznil, že centrum by pouze sdílelo informace. „Je to ale samozřejmě důležitý první krok pro budoucí systém protiraketové obrany v rámci NATO.“

Centrum nepředpokládá působení amerických vojáků na našem území a samotné zařízení by obsluhovali čeští vojáci. „Ti by byli samozřejmě zaškoleni americkými vojáky a Američané by poskytli peníze na prvotní rozjezd.“

Alexandr Vondra také uvedl, že americký Kongres se rozhodl pro vybudování centra uvolnit 2,2 miliony dolarů. Další podrobnosti budou předmětem budoucích jednání.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama